Този, който е консултирал ЦИК за цената на машините за

...
Този, който е консултирал ЦИК за цената на машините за
Коментари Харесай

"Сиела Норма": Консултантът на ЦИК за машините е доста глупав

Този, който е съветвал ЦИК за цената на машините за гласоподаване, е некомпетентен и много малоумен, бих споделил. Това сподели в изявление за bTV изпълнителният шеф на " Сиела Норма " Веселин Тодоров. От сдружението се чака да достави и машините, от които страната в допълнение има потребност за предварителните избори на 11 юли.

За парламентарните избори на 4 април 2021 година ЦИК купи от " Сиела Норма "  9600 машини, създадени от " Смартматик ", за 36 млн. лева без Данък добавена стойност. Сега комисията реши, че ще поръча още 1500 устройства, с опцията за 500 спомагателни при потребност, откакто 45-ото Народно заседание размени напълно хартиените бюлетини с машинно гласоподаване, в това число и за изборните секции в чужбина.

В петък обаче  Според сдружението по-малката поръчка като брой машини, разноските за доставката им от чужбина, за програмен продукт, консумативи, задгранични експерти повишават цената до 15 млн. лева И в ефир Тодоров повтори, че сметките на ЦИК са неверни и компанията му не може да извърши поръчката при тази цена. Но ЦИК отхвърля да изясни по какъв начин е пресметнала цената.

Веселин Тодоров разгласи, че никоя от международните компании, които се занимават с машини за гласоподаване, не е давала индикативна оферта на ЦИК и сложи под въпрос дали в действителност комисията е провела пазарни съвещания. " Как са направени пазарни съвещания, без да питаш тези, които могат да отговорят, не е доста ясно ", уточни Тодоров. И добави, че в случай че в действителност са правени такива съвещания, офертите би трябвало да се разгласяват. Затова, съгласно Тодоров, или не са правени съвещания, или е нарушен Законът за публичните поръчки.

По думите му от сдружението се чака да достави машините, още преди да е оповестена публичната поръчка и по-късно да е насила да ги продаде на посочената от страната цена с риск да няма какво друго да ги прави. " Много положителни търговци са ", сподели той по адрес на ЦИК. Но компанията нямала по какъв начин да си разреши загуба от 6-7-8 млн. лева

Според Тодоров има няколко разновидността. Като да вземем за пример да се доставят единствено 1100-1200 машини за тази цена. Или да няма спомагателни машини и секциите в чужбина да останат без устройства. Или доставчикът да е различен.

" Сиела Норма " още не е получила парите по предходната поръчка за машините за изборите през април. Крайният период за заплащане е 25 юни. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР