Този филм вече сме го гледали. Знаем и края му.

...
Този филм вече сме го гледали. Знаем и края му.
Коментари Харесай

Има нещо много сбъркано в нашата държава

Този филм към този момент сме го гледали. Знаем и края му. Бойко Борисов и доближените му се пробват по всякакъв начин да не (из)пуснат властта. След като пробваха със закани и всяване на боязън от пандемията и идната тежка зима, с провокации и неистини, в този момент се заеха с подмяната на министри. Целта е ясна - да се сменят фигурантите, само че статуквото и моделът на ръководство да бъдат непокътнати.

Това са номера от 2013 година. Тогава, под напора на февруарските митинги, Борисов обещаваше огромен ремонт на кабинета. Първо уволни финансовия министър Симеон Дянков, след това предложи за нови вицепремиери Томислав Дончев и Лиляна Павлова. Само че до гласуването им в Народното събрание не се стигна, защото ненадейно той реши да подаде оставка. Появи се в Народното събрание една заран в 9 ч. и изненада всички, в това число личните си депутати.

Сега се разиграва нещо сходно. Премиерът прави дребна отстъпка на протестиращите с вярата да избави всичко. И най-много да не допусне служебно държавно управление на Румен Радев. След цяла седмица обещания за големи промени, най-после си отиват единствено четирима министри, предизвестените трима – Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов, и прясната изненада - министърът на туризма Николина Ангелкова.

Намерени са и

заместници на изгорелите бушони.

Кирил Ананиев напуща здравното министерство и поема финансовото, т.е. отива си на мястото, а на неговото кресло сяда шефът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов.

Началникът на СДРВ Христо Терзийски поема Министерство на вътрешните работи.

За стопанската система ще дава отговор заместникът на Караниколов – Лъчезар Борисов.

Туризмът се поема от вицепремиера Мариана Николова, което някак инцидентно понамирисва на... договорка: Валери Симеонов и НФСБ остават в обединението, а Дразнител № 1 на Патриот № 2 излиза от кабинета. Той най-сетне реализира своето – отърва се от Ангелкова и получи ресора й, въпреки и за малко.

Мотивите, които посочи Бойко Бориосв за подхванатата "операция ", не включваха свързаността най-малко на двама от отиващите си с Движение за права и свободи и Делян Пеевски. Горанов си потегля, защото министър председателят едвам наскоро схванал и не можел да си отговори за какво е бил занижен контролът върху Комисията по хазарта (демек поради Васил Божков). Маринов "опра пешкира " поради полицейското принуждение в първите дни на митингите и напрежението в парк "Росенец ".

"За Караниколов започнах да слушам неща, които се случват по отношение на раздадените
бонуси или грантове в Министерството на стопанската система ", промълви министър-председателят. Скандалният правосъден министър Данаил Кирилов обаче резервира поста си. Вероятно е защитаван за идващ стадий.

Четирите министерски оставки надали ще успокоят обществото и протестиращите. Още повече, че самият Бойко Борисов, чиято лична оставка към този момент две седмици желаят от площада, остава министър председател. Няма да оказват помощ и обещаните социално-икономически ограничения, които ще бъдат оповестени другата седмица, както и приказките на Борисов след март месец да се отдръпна и да си гледа партията.

"Това е лебедовата ария на тези хора. Предсмъртен спазъм на една корумпирана власт ", разяснява проф. Велислав Минеков от "Отровното трио ".

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пък съобщи пред публицисти в Народното събрание, че

рокадите са единствено реплика на смяна.

"Сменят се министри, само че мафиотският модел на ръководство остава ", означи тя. Според нея следим оцеляване непременно без оглед на следствията.

Интересното е, че след гласуването на вота на съмнение през седмицата Томислав Дончев и Деница Сачева се държаха като че ли са надали не бъдещия министър председател и вицепремиер. Но тях май ги пазят за нещо друго по-нататък.

Основната цел на парите от възстановителния фонд на Европейския съюз е "практически да сме в положение да финансираме всеки декларирал или всеки, който има право - бързо, на място, без никаква преценка - справедлива или субективна, без никакъв корупционен риск. Когато всички ще получат пари, няма риск от корупция, тогава няма определени и неизбрани ", очерта вицепремиерът Дончев визията на ръководещите и каква наслада ще настъпи през идващите няколко години.

Каква корупция и какви митинги -

ще дават пари на всички!

Само дето няма предявени съответни претенции от стачкуващите, които да бъдат задоволени с мятане на едни пачки от прозореца на Министерския съвет или от джипката. Затова и обществената министърка Деница Сачева, и шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова непрекъснато се кахърят. А и нямало изявени водачи, с които да се води разговор, да се спазариш....

Жалка история, само че не по-малко несъответстващо е

държанието на парламентарната съпротива.

След като не можа да събори кабинета с избор на съмнение, тя внезапно се сети да изиска оставката на основния прокурор Иван Гешев и да го привиква в Народното събрание да дава пояснения за активността си. И това в случай, че той персонално беше на крайници в Народното събрание преди 2-3 седмици да се регистрира, само че тогава не се откри и един народен представител от левицата да му зададе въпрос . Изненадващо обаче ГЕРБ се съгласиха и гласоподаваха предлагането им за чуване на Обвинител №1.

Иначе желязното парламентарно болшинство на ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ плюс самостоятелните депутати на „ Атака “ предстоящо избавиха кабинета от петият избор на съмнение. „ Воля “ даде едно рамо като се въздържа. Премиерът не участва нито на дебатите, нито на гласуването - беше в Брюксел. Но в пленарната зала бяха вицепремиерът Томислав Дончев и част от министрите. Дебатите бяха вяли и затънаха във взаимни обвинявания сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ.

Мнозинството жители, опозиционни партии, Европейската комисия, интернационалните наблюдаващи, Неправителствени организации бранш, гражданско общество, непознати медии споделят: „ България е корумпирана “, а вие седите безсрамно и обяснявате, че не е правилно. Само вие не виждате, че превърнахте страната ни в царство на неправда със знаме 500-еврова банкнота и с герб, на който се мъдри калинка ", съобщи Крум Зарков от Българска социалистическа партия.

От името на държавното управление отговори

Томислав Дончев. "Къде е това болшинство тук, което ще има воля и мощ да употребява институциите и законите по най-хубавия метод? Има ли болшинство от хора с такава биография, с подобен ресурс от известия в телефоните, с такива портфейли и жилища, които да имат силата и волята да употребяват институциите и законите по най-хубавия метод? Какво би трансформирал един нов парламент, където 10 или 20 % от вас ще бъдат други? Големият въпрос е има ли тук такова болшинство – да или не? Няма да ви карам да вдигате ръце ", дръпна прочувствено слово той.

А на въпроса - докога кабинетът ще остане на власт, Дончев изясни: "Докато има смисъл, до момента в който има изгода, до момента в който не се е скъсала връзката с жителите. Повярвайте ми, в случай че тази връзка се е скъсала, няма потребност да ми викате "оставка "! "

Да, има нещо сбъркано в нашата страна. Нещо доста, доста сбъркано.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР