Този дебат започна с работничките от Дупница, които бяха жертва

...
Този дебат започна с работничките от Дупница, които бяха жертва
Коментари Харесай

Омбудсманът: Работниците със забавени заплати вече могат да си получават парите

Този спор стартира с работничките от Дупница, които бяха жертва на безочлив шеф. Стана по най-трудния и муден метод. Добрата вест е че след няколко ремонти на поправките, нещата към този момент са факт. Това съобщи пред Българска национална телевизия омбудсманът Мая Манолова по отношение на измененията в закона за неизплатени дължими суми от работодатели.

" Последните промени се случиха в четвъртък 1 февруари, малко преди края на пленарния ден, с промени в закона за платежните принадлежности, които препращат към закона за гарантиране на вземания на служащи от фалиращи предприятия. Благодаря на депутатите, че се вслушаха във вопъла на служащите, които не можеха да си получат заплатите ", съобщи тя.

" Вече дефинитивно служащите, които имат да получават заплати, дължими след 1 февруари 2015 година и във връзка с чиито шеф е стартирано произвеждане по неплатежоспособност, без всевъзможни други условия, могат да си получат дължимите суми ", изясни Манолова

" Има тримесечен период, в който да подадат заявки. Той стартира да тече от обнародването на закона в Държавен вестник. Те могат и в този момент да ги подадат, ще се смята за годно подаване. Заявленията се подават по закон до шефа по териториално отделение на Национален осигурителен институт, където е регистриран работодателят им. Но аз ще упорствам да могат да се подават и в поделението на местоживеенето на служащите ", сподели тя.

" Бланката се предлага в териториалното отделение на Национален осигурителен институт, само че ние за облекчение ще го качим в уеб страницата на омбудсмана. Това, което е значимо, е представянето на приложенията, на спомагателните документи, които би трябвало да бъдат показани. Става дума за доказателствата за дължимостта на сумите, за които претендира служащият ", обясни омбудсманът.

" По принцип с такава информация би следвало служащите да разполагат и тя да е издадена от техния шеф. Но в множеството случаи работодателят е липсващ. В тези случаи те могат да показват уверение от Инспекцията по труда, фишове за дължими заплати или други доказателства. Най-добрият вид е да се извърнат към Инспекцията по труда, която е проверила тези предприятия ", счита Манолова. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР