Той спечели изборите с обещание да не бъде нито ляв,

...
Той спечели изборите с обещание да не бъде нито ляв,
Коментари Харесай

Макрон е приветстван в чужбина, но у дома му е трудно да печели симпатии

Той завоюва изборите с заричане да " не бъде нито ляв, нито десен ", само че в желанието си да прави промени младият френски президент открива, че прокарването на необятни промени в обществената и трудовата сфера, без обичайната електорална база, има своята цена.

На частични избори предишния месец гласоподавателите в китното градче Понтоаз на запад от Париж демонстрираха ясно, че са недоволни от Еманюел Макрон, лишавайки партията му от място в Народното събрание, като гласоподаваха за различен претендент.

Сред главните аргументи за негодуванието им е орязването на пенсиите - един от методите, по които 40-годишният някогашен капиталов банкер опита да обезпечи финансово намаляването на налозите върху приходите.

" За пенсионери като мен това е същинско злополучие. Представя се като " най-справедливият " вид, само че това чисто и просто е неправда ", сподели пред пекарната на централния градски площад Иван Мари, 71-годишен пенсионер. " Не това чакаха хората, в това число тези, които гласоподаваха за него. Има чувство за изменничество ".

Въпреки че икономическият напредък е на най-високото ниво за последните шест години, безработицата спада, а по кориците на задгранични печатни медии стоят гръмки заглавия в негова чест като " Макрономания ", рейтингът на утвърждение на Макрон е на най-ниската точка от изборите - към 43 %.

И на никое място разочарованието не е по-голямо, в сравнение с при групата на хората във Франция над 65-годишна възраст - същата възрастова група, измежду която Макрон имаше най-силна поддръжка на президентските избори предходната година.

В социологическо изследване от февруари беше маркиран спад от 9 пункта и това стана, откакто през януари множеството пенсионери видяха, че пенсиите им са по-малки.

Съзирайки опция след няколко несполучливи предходни опита да насочат предизвикателство към промените на Макрон - за които той твърди, че ще съживят застиналата стопанска система - френските синдикати оповестиха за през вчерашния ден ден на митинги в името на пенсионерите.

Това ще покаже дали ще се стигне до по този начин наречената

" пролет на недоволството ",

на която профсъюзите се надяват; за 22 март са свикани национални стачки против държавните планове да се разклатят знаците на френския " обществен модел " като пожизнените работни места в обществената администрация и железниците.

Но към този момент Макрон не демонстрира признаци, че ще последва утъпкания от няколко френски водачи преди него път да се откаже от икономическите промени под натиска от улицата.

" Знам, че желая старания от най-възрастните, че от време на време някои от тях изпитват неодобрение ", сподели по-рано този месец Макрон при посещаване в региона Шампан, където един пенсионер обществено се оплака пред него.

" Това не ме прави известен - само че няма да се оправдавам ",

сподели той по-късно пред кореспонденти в своя настъпателен - а съгласно някои нахален - жанр, станал негова запазена марка.

Вътрешни хора от Елисейския замък обявиха, че щом още от началото на мандата Макрон е решил да опустоши с вълна от промени законно добити права, за тях е било ясно, че няма по какъв начин да последва интервал на безметежно ръководство.

Въведените от президента ограничения за по-лесно наемане и уволняване на чиновници и понижаване на " налог благосъстояние ", като в същото време се отсрочи повишението на обществените разноски, с изключение на пенсионерите отблъснаха доста от левите гласоподаватели, които през 2017 година преляха към него от лагера на обичайна левица и съставляваха съвсем половината от електората му.

Сега единствено малко повече от една трета от хората с леви убеждения поддържат Макрон при 43 % при тези с десни, сочи изследване за месец март на ИФОП/Фидусиал.

Причината са политическите му решения - само че и неговият жанр ", сподели социологът от Института за политически проучвания в Париж Брюно Котре, който наскоро направи проучване за усещанията за Макрон измежду група хора (така наречената " фокус група ", както назовават този вид проучвания в маркетинга).

" Някои от употребяваните думи, даже от някои от гласувалите за него, са изключително отрицателни:

" Той е високомерен, касае се с пренебрежение,

обича да се демонстрира на интернационалните конференции ", сподели той. Но Котре съобщи, че реформаторското въодушевление на Макрон и забележимата му решителност да разбие " специфичните привилегии " са се натъкнали и на по-дълбоко вкоренена характерност на френския метод на мислене.

Това е нещо, което френският социолог Филип д`Ирибарн назова " логичност на достойнството " - гордостта, която французите изпитват от системата на права и отговорности за всички групи работещи, наследена от предреволюционната ера.

" Във Франция чувството за накърнена чест е

една от най-големите спънки за промените ",

сподели Котре, добавяйки, че това е изключително присъщо за обществения бранш, в който са заети 5 милиона души.

" Това е френска културна специфичност, наследена от историята, която е доста значима. Не можеш да реформираш обществената администрация само с мениджърски доводи, както прави Макрон. "

По тесните средновековни улички на Понтоаз, който през последните десетилетия се люшка сред лявото и дясното, хората изричат по-директно мнението си за младия президент центрист.

" За него нещата стоят по този начин: върша това, което кажа - примирете се. Без значение дали сте съгласни или не - дали своят вот сте за мен, тъй че това е ситуацията ", съобщи 61-годишната Анита Делие, пенсионирана служителка от обществената администрация. " Прекалено неолиберален е за моите възгледи. " /БТА/
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР