Той се въздържа от коментар относно искането на синдикатите за

...
Той се въздържа от коментар относно искането на синдикатите за
Коментари Харесай

Финансовият министър: Не бихме искали да замразяваме минималната работна заплата

Той се въздържа от коментар по отношение на настояването на синдикатите за 760 лева минимална заплата. Според него не би трябвало да се стига до такава степен, че компаниите да не са в положение да заплащат заплатите. Министърът разясни, че това е въпрос на един доста тъничък баланс, който ще се реализира след аргументирани договаряния с работодателите, синдикатите, съобразявайки се с опциите на националната стопанска система.

„ Критиките и полемиките към бюджета имат по-скоро политически темперамент “ - по този начин Белчев отговори на въпроса „ кой е най-големият пропуск на бюджета сега “ и добави, че той се извършва обикновено. По думите му приходните организации работят добре и няма изненади.

По отношение на недоволството на бизнеса, синдикатите, ресторантьорите и туроператорите, Валери Белчев съобщи, че митингите не са свързани наложително със структурата на бюджета.

„ Нека не забравяме, че преживяхме и продължаваме да живеем в една изключителна обстановка, имаме извънредно тежка здравна рецесия. Случиха се и динамичности в областта на енергетиката, цените доста пораснаха. Актуализация беше направена, с цел да не се счупи макрорамката. Не можем да си позволим да харчим нещо, което нямаме. В същото време най-важните неща да са обезпечени - да вземем за пример, имунизациите, кислородът за болните “, разяснява служебният министър на финансите.

Белчев добави, че спомагателна актуализация на бюджета до края на годината не е нужна. По думите му нещата не са толкоз зле в стопански проект. Прогнозите на финансовото министерство са следващата година да бъде маркиран по-голям растеж.

Служебният министър отхвърли да разяснява бюджетната рамка за идната година с аргумента, че, с цел да бъде импортиран бюджет, би трябвало да има парламент. Той добави, че сега няма юридически индивид, който да може да обработи този бюджет.

„ В момента вършим симулации на разнообразни политики, които можем да интегрираме вътре, само че ще ги споделяме тогава, когато му пристигна времето, когато сме уверени, че има изясненост в политически проект “, сподели още Валери Белчев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР