Той обясни, че на 28 януари т.г. изтече законовият срок,

...
Той обясни, че на 28 януари т.г. изтече законовият срок,
Коментари Харесай

Арх. Борислав Игнатов: За 15 години Столичната община не е придобила нито един частен имот в парк

Той изясни, че на 28 януари т.г. изтече законовият период, в който Столичната община имаше привилегията да придобие парковите елементи, които са частна благосъстоятелност – посредством отчуждаване или обезщетение с различен терен.

„ Въпреки прекалено дългия период, за тези 15 години няма нито един парцел в парк, добит от общината. Излиза, че тези площи не влизат в публичния интерес. Бездействието е скандално. Никога не е одобряван проект за отчуждителни процедури. Сега притежателите имат свободата да се разпореждат с парцелите си.

Засега могат да си ограждат парцела, а по-късно – да изискат смяна в предназначението “, изясни арх. Игнатов. И предизвести, че до стадия, в който може и да се строи в софийските парковете, в случай че се наложи, може да се мине и през европейските съдилища. По думите на общинския консултант към този момент има оферти на имотния пазар. Интересът и цените ще порастват.

Според по-ранни калкулации са били нужни към 1 милиард лв., с цел да се отчуждят частните парцели в столичните паркове. Сега пазарните цени ще усилят неведнъж нужните средства на Общината, и то за покупка на пазарен принцип.

„ 15-годишният период не важи за Общия организационен проект на Столичната община. Апокалиптичната картина на всеобщо застрояване в парковете не е реалистична “, опонира шефът на дирекция „ Инвестиционно отчуждаване “ към Столичната община Венцислав Тодоров. – „ В Закона за устройство на територията има текстове, които пазят зелената система.

Аз нямам терзания, че след тези 15 години терените ще бъдат преотредени. Но съм склонен, че би трябвало да се откри трайно решение. Не е имало случай Общината да изкупува на занижени цени. “

Тодоров добави, че до две седмици ще бъде завършен регистърът на подлежащите на отчуждаване парцели – освен за зелени системи, само че и за улична, техническа или обществена инфраструктура.

„ Става дума за 23 000 декара. Без законодателна самодейност не можем да продължим напред, с цел да дадем обективни компенсации ", сподели още шефът на общинската дирекция.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР