Той настоя за по-сериозно наблюдение над България по отношение на

...
Той настоя за по-сериозно наблюдение над България по отношение на
Коментари Харесай

Гешев след изслушването пред Комисията LIBE: С бързи крачки вървим към престъпността от 90-те години

Той настоя за по-сериозно наблюдаване над България във връзка с господство на закона и човешките права
„ Българската прокуратура е извънредно обезпокоена последните месеци, че съществено се заличава постигнатият прогрес на България, след приемането ни в Европейски Съюз във връзка с върховенството на правото и правата на индивида.Наблюдават се притеснителни трендове, които аз в никакъв случай не съм виждал след 1994 година в сегмента господство на правото и права на индивида по отношение на малцинствени групи и хора в неравностойно състояние. Не се усещам горделив като българин да го кажа, само че има потребност от по-сериозен разговор с европейските институции и наблюдаване върху България по новия механизъм за върховенството на закона върху България поради тези притеснителни трендове.  С  бързи крачки вървим към престъпността от началото на 90-те години.  Казвам го напълно отговорно и съгласно мен българите това към този момент са го усетили. Скоро няма да може да бъде прикрито от българските жители “. Това сподели основният прокурор Иван Гешев, който беше изслушан от Комисия по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Брюксел.

Обвинител номер 1 изиска засилен разговор с европейските институции в това число наблюдаване на база на тези притеснителни трендове, тъй като с изключение на корупцията по високите етажи се възраждат други проблеми, които смятахме за забравени - телефонните измами, елементарните обири, убийствата, които се случват през ден, проведената престъпност.

„ Това е част от неналичието на взаимоотношение с институциите, опитите за война със правосъдната власт. Цената за това ще платят българските жители “, посочи Гешев като най-важното, което е изложил пред евродепутатите.

Главният прокурор е бил питан и за „ Барселонагейт “.

„ Разследването там не е завършено “, уточни той, „ повода е, че са направени европейски заповеди за следствие до Испания, само че все още няма отговор от страната. Българските правосъдни управляващи нямат пълномощията да кажат по кое време и по какъв начин да се приложи испанския закон “.

Гешев отхвърли спекулациите, че той или жена му имат парцел в чужбина. „ Нямам недеклариран парцел в чужбина, не разпространявайте подправени вести. Когато господин Рашков каже едно правилно нещо, тогава ще направя в детайли изявление с вас “ , обърна се той към публицистите. 

Той посочи, че не е бил питан за автомагистрала „ Хемус “. 

Иван Гешев съобщи, че той е бил част от промяната през всички тези години и задачата е да завземеш едни позиции и да смениш едни хора, с цел да може да упражняваш надзор. „ Никога тази промяна не е била съветвана с хората, които практикуват- съдии прокурори и следователи. Подозирам, че в този момент ще се случи същото и резултатите са били тъжни “. 

„ Ние имаме предпочитание да участваме в тази промяна този път. В 10 % от делата вземат участие прокуратурата. 96 % от тях има неоправдателни присъди. Приемаме, че тук сме отговорни за всичко. Къде са останалите?  Търговското, граждаснкото, административното? Там всичко идеално ли е? Говорим за правосъдна промяна, само че всичко се подчертава върху прокуратурата. Проблемът е в доста органи- Министерство на вътрешните работи, което би трябвало да се реформира. И в съда, който също би трябвало да се реформира ", добави Гешев. 

Гешев акцентира, че той няма проблем да се регистрира пред Народно събрание всяка седмица.

„ Ако някой се вълнува от отчетността, отчетът за активността на прокуратурата е импортиран от май месец предходната година. Още никой не ме е извикал да ме изслушат. Вече сме януари “,  каза още той и добави, че отчетността на основния прокурор е проблем на законодателно решение.

Главният прокурор още веднъж настоя за взаимоотношение сред институциите – „ не българската прокуратура води война с институциите. Единствената война, която счита да води прокуратурата с Министерство на вътрешните работи, е против престъпността, а не посред ни. Защото резултатът ще платят българските жители и го заплащат с този взрив на престъпността. Отидете в някой дребен град “, съобщи Гешев.  „ Работата на един прокурор не е да го харесват, ние не сме телевизионни звезди “, изясни основният прокурор.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР