Той е най-легендарният космодрум на Русия и СССР. След седем

...
Той е най-легендарният космодрум на Русия и СССР. След седем
Коментари Харесай

Залезът на Байконур. Как спор с Казахстан заплашва руския космодрум

Той е най-легендарният космодрум на Русия и Съюз на съветските социалистически републики. След седем десетилетия история обаче бъдещето му е неразбираемо, а съгласно наблюдаващите развиването е следващият признак за угасващата популярност на Русия като галактическа мощ. Ето за какво.

Байконур. В продължение на близо 70 години това име е синоним на руската и съветската галактическа стратегия. За тези седем десетилетия комплексът, разпрострял се в безплодната степ на Казахстан, е изстрелял стотици галактически апарати и балистични ракети в Космоса.

Той става място и за писане на история - отсам през 1957 година е изстрелян първият в света неестествен сателит - " Спутник ". От Байконур през 1961 година излетява и първият човек в Космоса - Юрий Гагарин .

Байконур оцелява след разпада на Съветския съюз, удържа и на икономическия безпорядък на постсъветска Русия, а по-късно оказва помощ на съветската галактическа организация Роскосмос да се трансформира в водач в региона на галактическите проучвания.

Днес обаче именитият комосдрум наподобява живее последните си дни - или най-малко последните си дни като съветски космодрум. Причината за тези опасения е спор сред Роскосмос, който заплаща наем на Казахстан, с цел да употребява комплекса, и казахстанска компания.

По-рано през март стана ясно, че управляващите в Казахстан на главния съветски оператор на площадки за изстрелване на галактически кораби в Байконур - съветския Център за галактическа инфраструктура .

Те изясняват това с неплатени отговорности на съветската страна в размер от над 29 милиона $. В същото време съветските управляващи предявиха срещуположен иск за 220 милиона $.

" Това е следващият признак за поредния крах на Русия във връзка с статута ѝ на галактическа мощ ", разяснява пред Радио Свободна Европа Брус Макклинтък , някогашен аташе по защитата в посолството на Съединени американски щати в Москва и старши откривател по галактическа политика в мозъчния концерн RAND Corporation.
Вратата към Космоса, която скоро ще стане непотребна
По думите му Русия надали ще изгуби достъпа си до изстрелванията на Байконур в близкото бъдеще, само че това е евентуално да се случи в дълготраен проект.

" Мисля, че бъдещето на Байконур наподобява доста тъмно ", прибавя и Барт Хендрикс , основан в Белгия специалист и дълготраен наблюдаващ на руските и съветските галактически стратегии.

" Ситуацията в Байконур се трансформира от постоянна – въпреки и леко застинала – в проблематична, която би трябвало да бъде позволена ", споделя и Нурлан Аселкан , основен редактор и издател на казахстанското списание Space Research And Technology.
Алтернативата на Байконур - " Восточний "
Началото на края на съветското прилагане на Байконур в действителност идва още през 1991 година с разпадането на Съветския съюз. Тогава поражда и въпросът какво да се прави с най-големия галактически комплекс в света, който - за Русия - ненадейно се оказва в непозната страна.

Руските наследници на руската галактическа стратегия възприемат запазването на инфраструктурата на Байконур като приоритет от първостепенно значение. През 1994 година Москва подписва 50-годишен контракт за наем с държавното управление на Казахстан, който по-късно е продължен до 2050 година

Руските управляващи обаче осъзнават, че се нуждаят и от опция. Поради северното си разположение оборудването в Плесецк в региона на Архангелск служи основно за изстрелвания на военни спътници. Затова и през 90-те години на предишния век се появяват първите проекти за създаване на нов космодрум в Амурска област в Далечния изток: " Восточний " .
 Руският президент Владимир Путин (в средата) слуша ръководителя на съветската галактическа организация Роскосмос Дмитрий Рогозин (вляво), до момента в който посещава космодрума
Строителството на " Восточний " стартира през 2011 година, само че процесът е комрометиран от редица сигнали за корупция и преразходи. Десетки хора, взели участие в планирането и построяването на оборудването,. Поне един път служащите поради неизплатени заплати.

Завършването на плана, в началото несъмнено за 2018 година, е отлагано неведнъж. А от 10-те сполучливи изстрелвания, извършени досега, нито едно не е пилотирано.
Раждането на Роскосмос
В същото време с увеличението на изстрелванията на комерсиални спътници Русия се възползва от репутацията си на производител на надеждни и евтини ракети. Според това ѝ е донесло близо 10 милиарда $ доходи за последните 25 години.

През 2015 година съветската галактическа стратегия, комбинация от инженерни студия, проучвателен лаборатории, индустриални мощности и обвързваните с тях интервенции, беше реорганизирана и подчинена на едно държавно звено: Роскосмос . Противоречивият някогашен вицепремиер и дипломат в НАТО Дмитрий Рогозин беше назначен за неин шеф.

Руската стратегия си партнира с американската галактическа организация НАСА още от 90-те години на предишния век, като двете организации работеха един до друг за построяването и употребата на Международната галактическа станция.

Руската стратегия получи спомагателен подтик през 2011 година, когато Съединени американски щати стопираха своята стратегия за галактически совалки и бяха принудени да разчитат само на съветски совалки, с цел да доставят хора и товари до станцията. Тези изстрелвания се случваха точно в Байконур, като за всяка совалка НАСА плащаше до 100 милиона $.
Санкции и серия от произшествия
През последните години обаче настъпи смяна. След като Русия нелегално украинския Кримски полуостров през 2014 година, западните страни, в това число Съединени американски щати, започнаха да постановат наказания на съветски компании. Беше глобена и Роскосмос.

Репутацията на организацията беше накърнена и от поредност от злополуки, в това число една към момента необяснена дупка, породена от човек, открита в издигнат от Русия модул на Международната галактическа станция.

За положителното име на Роскосмос не оказа помощ и казусът от 2021 година, когато при съветски боен тест антисателитно оръжие във високоскоростна орбита към Земята и по този начин евентуално заплаши станцията.

Към това би трябвало да се добави и фактът, че през 2020 година Роскосмос загуби монопола си върху превоза на галактически станции. Тогава частната американска компания SpaceX достави астронавти на Международната галактическа станция, а в това време и други частни компании също навлизат на пазара.

Последният случай се случи през декември 2022 година, когато капсула " Союз ", която трябваше да транспорти двама руснаци и един американец назад на Земята, сподели щета. Инцидентът принуди чиновници на НАСА и Роскосмос да удължат престоя на тримата астронавти в станцията и да изпратят друга капсула за незабавна промяна.
Фаталното гориво
Има обаче и още един проблем - горивото. От основаването на Байконур до момента стотици хора умират при разнообразни произшествия с съветски ракети, като една от основните аргументи е контактът с токсично ракетно гориво. Един от тези случаи е от 1960 година, само че се пази в загадка до разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. При него.

Заради токсичното гориво има последици и за околната среда. Изследвания демонстрират, че то в елементи от северен Казахстан.

Заради това през 2004 година Русия съобщи планове да размени своята серия ракети " Протон " с по-екологичен модел до 2014 година Нуждата от опция стана още по-очевидна през 2013 година, когато ракета " Протон-М " , носеща три спътника, - минути след изстрелването си от Байконур, изхвърляйки токсично гориво.
 Ракета-носител
Това принуди казахстанските управляващи да реагират остро и да наложат краткотрайна възбрана на потреблението на този тип ракети. Русия се съгласи и последователно да премине към потребление единствено на ракетите " Союз " , които работят с друга горивна примес.
За какво е актуалният спор
За задачата Москва, взаимно с казахстански компании, стартира план за създаване на нова стартова площадка " Зенит-М " на Байконур, която да се употребява за ракети " Союз-5 ". Той се проточи, значително заради пълномащабната инвазия на Русия в Украйна и западните наказания, ориентирани против значими снабдители на Роскосмос. Целта първото изстрелване да е през 2021 година беше отсрочена за 2024 година

Спор по контракта сред главния локален филиал на Роскосмос и казахстанските компании обаче слага под подозрение осъществяването даже и на тази отсрочена цел. Двете страни спорят дали съветският сътрудник е нарушил отговорностите си, като не е приключил изследването за изпълнимост на плана в точния момент. Съд в Казахстан към този момент постанови, че това е по този начин и санкции локалния филиал на Роскосмос с 29 милиона $ и подреди локалните му активи да бъдат иззети.

Така бъдещето на плана наподобява нестабилно.

Официални лица в Казахстан че не са склонни да вършат огромни вложения в един към този момент спорен план със подозрителен краен резултат: за какво да строят нова стартова площадка, когато никой не желае или не може да подписа контракт с Роскосмос поради глобите?
Всичко друго, само че не и благонадежден сътрудник
За наблюдаващите на галактическата стратегия доста от неволите, с които се сблъсква Роскосмос, са породени от самата компания.

Миналата година, единствено няколко дни преди Роскосмос да изстреля най-новата партида от десетки спътници за интернет доставчика OneWeb, шефът на организацията Дмитрий Рогозин насочи в последния миг претенции към OneWeb, в това число английското държавно управление да се откаже от каузи си в него. OneWeb отхвърли и Роскосмос спътниците.

Рогозин направи и няколко спорни коментара по време на мандата си като шеф, в това число догатката, че изкуствената дупка, открита в съветската капсула, е била.

Рогозин разреши също по този начин на трима космонавти на станцията да театралничат със знамената на сепаратистките сили в Източна Украйна, което провокира необикновен. Дни след този случай ръководителят беше в Роскосмос.

От Роскосмос не дадоха отговор на запитването на Радио Свободна Европа за коментар за протичащото се с Байконур.

" Преди нашествието в Украйна имаше сигнали за пропуски в контрола на качеството, за застаряващи чиновници, а към това идват и проблемите с финансирането ", отбелязва Браян Уидън , някогашен офицер от военновъздушните сили на Съединени американски щати, който в този момент е откривател във фондация " Сигурен свят ".

По думите му поради нашествието в Украйна Москва е изгубила интернационалния си пазар и има доста по-труден достъп до компютърни чипове.

" Това унищожи доверието в съветската галактическа стратегия ", прибавя той.

" Дори и да разполагаше с надеждно съоръжение и благоприятни условия, (руското правителство) се държа по метод, който просто ги направи обезсърчителен снабдител ", счита и Брус Макклинтък , старши откривател по галактическа политика в RAND Corporation.

" Така те затвориха вратите пред себе си ", споделя той.
 Половин век по-късно НАСА отново ще праща хора до Луната  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР