Той беше първият обявен кандидат за кмет на София. Разговорът

...
Той беше първият обявен кандидат за кмет на София. Разговорът
Коментари Харесай

Човекът в центъра или споровете за миналото. Какво предлага за София Васил Терзиев от ПП-ДБ

Той беше първият разгласен претендент за кмет на София. Разговорът за него обаче мъчно излиза отвън предишното на околните му в Държавна сигурност. Фокусът и на съперниците му е там, рядко върху концепциите му за града. Сега Васил Терзиев пробва да насочи вниманието към други тематики. Какъв е проектът му за София?

Млад човек получава на телефона си известие с текст „ Тук Е информация “. Подател е профилът на Столичната община в онлайн приложение.

Разбира се, това не е същинска история, а кадър от предизборното видео на претендента за кмет на София Васил Терзиев . Освен цифровизация и връзка с институциите, други послания на видеото са завършек на „ ремонта на ремонта “ и условия за здравословен живот.

Той е бизнесмен, няма политически опит и е лицето на акцията за локалния избор ва 29 октомври на локалната коалиция „ Обединени за София “. В нея дружно са парламентарно показаните партии и сега мандатоносители на държавното управление „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ , партия " Спаси София " и експертната организация „ Екипът на София “ .

Терзиев беше разгласен за претендент за кмет още през юни, само че акцията му незабавно, свързани с репресивния уред на комунистическата партия преди 1989 година - Държавна сигурност (ДС) . Месеци наред тази тематика господства в диалога за него. Сега претендентът на ПП-ДБ се пробва да даде ново значение на номинацията си с подробна предизборна стратегия.
 Васил Терзиев показва програмата на „ Обединени за София “, 12 октомври 2023 година
Гледаме предизборното видео по време на представянето на програмата на Терзиев в залата на ул. „ Раковска “ 108 . Преди четири години, в същата зала с декориран таван и тъмносини пердета, Борис Бонев от „ Спаси София “ разгласи, че се кандидатира за кмет на София. В локалния избор през 2019 година той стана трети по гласове. Бонев и сътрудника му Гергин Борисов от групировката, която не беше партия, станаха самостоятелни общински съветници.

Сега нещата стоят друго и Бонев води листата за общинския съвет на „ Обединени за София “ . Двамата показват дружно управническия ѝ проект.
Какво предлага Терзиев за София
Слоганът на програмата на Васил Терзиев е „ слагаме индивида в центъра “. Затова и предложенията са основани на представително изследване измежду жителите на София по квартали.

Резултатите демонстрират, че за хората в София най-големите проблеми са трафикът, пренаселването, мръсният въздух и инфраструктурата. Спешни промени столичани търсят в кварталите, строителството, зелените площи и компетентността на ръководството.

Това са и част от обещанията в проекта на Терзиев. В направлението „ Здраве “ той планува повече зеленина в града - крайречни паркове, улична растителност и облагородяване на междублоковите пространства още през 2024 година По-бърз градски превоз и проект за велосипедното придвижване също са измежду поръчките.

Терзиев и екипът му желаят лифтовете към Витоша да бъдат още веднъж задействани, като оферират сегашният приватизатор „ Витоша ски “ да бъде принуден да ги реновира. Не е ясно обаче по какъв начин тъкмо ще се случи това.

Друго предложение е минералната вода, с която София разполага, да стартира да се употребява по-ефективно - в Централната минерална баня и баните в Овча купел, Княжево и Горна баня.

Екипът на Терзиев възнамерява да вкара правилото „ замърсителят заплаща “ при образуването на таксата боклук, която ще се дефинира от размера на генерирания боклук. Това е европейска процедура, която България би трябвало да вкара, само че в действителност отсрочва.

В бранш „ Възможности “ Терзиев дава обещание дребните и междинните бизнеси да могат да се развиват по-лесно в столицата, без непотребна администрация, както и да се притеглят вложители и интернационалните компании в града.

Има поръчка за поощряване на туризма и за еднакъв достъп до просвета. Обещава се и градеж на нови детски градини, само че за разлика от Антон Хекимян от ГЕРБ, Терзиев не се наема с прецизен брой здания.

Основен миг от програмата на Терзиев е отдаването на повече запаси за обособените квартали и повече пълномощия на районните администрации - така наречен децентрализация. Обещанието е 30% от бюджета за благоустройство да се ръководи от съответния регион, а по какъв начин се харчи част от този бюджет да се дефинира и от самите жители.

Терзиев и екипът му слагат акцент и върху развиването на северните квартали в столицата.

В бранш „ Ред “ програмата натъртва върху решаването на казуса с некачествените поправки и битката с корупцията. Прозрачни публични поръчки, надзор на качеството на строителните материали, „ черен лист “ с неточни реализатори и промяна на Столичния инспекторат - това са част от поръчките на екипа.
 Жълтите павета: пренареждане  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

В последната част от проекта се приказва за консолидиране на „ умните “ технологии във всички браншове от ръководството на града и за по-добри електронни услуги на общината. Гражданското обучение и съдействието с юношески организации също се загатват.
Кой е отговорен за проблемите
Когато приказват за проблемите в София, които желаят да разрешат, Терзиев и сътрудниците му сочат за виновна партия ГЕРБ . Тя ръководи столицата от 18 години. През 2005 година кмет на София стана партийният водач Бойко Борисов , а от 2009 година на тази позиция е Йорданка Фандъкова . Сега номинацията на ГЕРБ за столичен кмет е досегашният шеф на новините на бТВ Антон Хекимян.

При представянето на програмата на Терзиев за София също се чуват рецензии към ГЕРБ. „ Чета програмата или по-скоро брошурката на нашия главен съперник и виждам безусловно същите хрумвания, които четох в програмата на Фандъкова през 2011, 2015 и 2019 година “, споделя Борис Бонев.

По думите му „ Обединени за София “ са разнообразни от ГЕРБ с това, че желаят да ръководят, с цел да вземат решение проблемите на хората, а ГЕРБ го желаят, „ с цел да може техните компании да продължат да крадат “.

От партийната централа на ГЕРБ ни гледат сега и си водят бележки, прибавя Бонев, а след това поглежда в камерата и споделя: „ Но когато някой е по-добър, просто е по-добър. Можем единствено да им помахаме и да си вземем София. “
Как Терзиев стана претендент за кмет
Васил Терзиев беше първият претендент за кмет на София, разгласен за идните на 29 октомври локални избори. За кандидатурата му още на 27 юни - четири месеца преди вота.

За разлика от своя главен съперник Антон Хекимян, Терзиев не взе участие в конкуренцията за общински съветници. Той няма и предходен опит в политиката.

Терзиев е бизнесмен и вложител. Съосновател е на софтуерната компания „ Телерик “ , продадена за повече от 260 млн. $ , както и на бизнес инкубатора „ Кампус Екс “ , който има за цел да поддържа започващи компании.

Веднага след оповестяването на кандидатурата на Терзиев за кмет на София, свързани с предишното на членове на фамилията му. Дядото, бащата и чичото на Терзиев са заемали значими постове в Държавна сигурност.

Терзиев на роднините си към Държавна сигурност и се извини за предишното им. Кандидатът за кмет пое ангажимент да построи музей на комунистическия режим в София, който да споделя историите на репресираните. При представянето на програмата не се загатна нищо за тази концепция.
Не ходете за гъби
В края на събитието Васил Терзиев още веднъж излиза на сцената. След Борис Бонев, който таман е завършил с обръщенията си към съперниците от ГЕРБ, претендентът за кмет наподобява доста по-сдържан.

„ Имахме много моменти, до момента в който станем тим “, споделя Терзиев пред публиката от претенденти за районни кметове, общински съветници и специалисти. „ Но с всички тези хора ще устоим дружно на провокациите и изкушенията. “

Една жена от присъстващите пита няма ли да има време за въпроси към „ бъдещия кмет “, само че събитието завършва с обещанието, че екипът ще бъде разполагаем. И с апела на Терзиев: „ На 29 октомври не ходете за гъби. “
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР