Той беше огромен, скъп и строго секретен. В началото на

...
Той беше огромен, скъп и строго секретен. В началото на
Коментари Харесай

Как изтичането на информация от военното разузнаване ще навреди на САЩ?

Той беше голям, безценен и строго конфиденциален. В началото на 70-те години на предишния век Централно разузнавателно управление на САЩ построи великански транспортен съд, наименуван “Хюз Гломар Експлорър “ (Hughes Glomar Explorer), с цел да извади от дъното на Тихия океан потънала руска подводница, демонстрира разкритата история на американската разследваща организация.

Но основаната от Централно разузнавателно управление на САЩ комплицирана история за прикритие - че корабът е издигнат от Хауърд Хюз, с цел да добива манганови конкреции от океанските дълбини - стартира да се разнищва с обява в " Лос Анджелис Таймс " през февруари 1975 година, което в последна сметка принуждава организацията да се откаже от плана.

Изправянето пред съда през вчерашния ден на Джак Тейшейра, 21-годишен член на Националната въздушна армия на Съединени американски щати, упрекнат в издание на строго секретни военни разследващи документи в интернет, съживи въпросите дали приключването на информация вреди на сигурността на Съединени американски щати в случаи, които не са толкоз ясни, колкото този с " Хюз Гломар Експлорър ".

Трудно е да бъде потвърдено, че едно приключване на информация, без значение дали става въпрос за един детайл или за цялостен набор документи, е навредило на държавното управление на Съединени американски щати, като се има поради, че самите вътрешни оценки се пазят в загадка, само че анализатори на държавните секрети обявиха, че вредите могат да бъдат трагични.

" Съществува капацитет... за големи вреди, защото доста от най-стойностните разследващи способи са много уязвими ", споделя Стивън Афтъргуд от Федерацията на американските учени.

" Веднъж щом се разбере за съществуването им, те могат да бъдат избегнати или подправени и по този начин разследващата им стойност може да се изпари ", добави той, имайки поради, че обектът на шпионаж подхваща стъпки, с цел да избегне такива дейности или употребява канала, с цел да подаде подправена информация.

" Отделни хора може да бъдат изложени на забележителен риск от отнемане от независимост или гибел ", добави той.

Видове вреди

Марк Заид, специалист по въпросите на националната сигурност във Вашингтон, разказа четири типа евентуални вреди.

Те включват откриване на самата информация (като да вземем за пример местоположението на войските); източника или метода на събиране (което може да заплаши лицето или потока от информация); самия факт, че съществува американски интерес (което може да помогне на съперниците да разпознават и употребяват американските насочни точки); и обществено обявяване (което може да злепостави или предизвика други страни, в това число съюзници).

Дипломатически последствия

Във вторник президентът на Мексико упрекна Пентагона в шпионаж, откакто " Вашингтон пост " заяви за явно напрежение сред армията и флота на Мексико, и съобщи, че ще стартира да засекретява информацията от въоръжените сили, с цел да отбрани националната сигурност.

Публикуването на американски дипломатически и военни документи в уеб страницата “Уикилийкс “, почнало през 2010 година, способства за това двама американски посланици да изгубят постовете си.

През 2011 година посланикът на Съединени американски щати в Мексико подаде оставка, откакто се появиха негови рецензии към мексиканските управляващи за неналичието на съгласуваност в дейностите против водачите на наркокартелите, а Еквадор изгони американския дипломат поради телеграми за хипотетична корупция в полицията.

На процедура е невероятно външни лица да създадат цялостна оценка на вредите от приключването на информация, защото самите вътрешни оценки се засекретяват, с цел да се избегне по-нататъшно откриване на информация.

" Самата оценка на вредите евентуално ще разкрие спомагателна класифицирана информация ", като да вземем за пример какъв брой дълго източникът е предоставял информация и дали това, което е било предадено, да вземем за пример за разполагане на военни елементи, може да е довело до проваляне на бойното поле, сподели Заид.

В случая с " Хюз Гломар Експлорър ", който струваше стотици милиони долари, а откри единствено част от руската подводница, той към този момент не можеше да бъде употребен от Централно разузнавателно управление на САЩ, откакто прикритието му беше разкрито.

В последна сметка корабът се ползваше за частни потребности при дълбоководни петролни сондажи, а през 2015 година беше бракуван.

Пламен Йотински,
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР