Товарен кораб, плаващ под турски флаг, се натъкна на мина

...
Товарен кораб, плаващ под турски флаг, се натъкна на мина
Коментари Харесай

Турски товарен кораб се натъкна на мина в Черно море, има щети

Товарен транспортен съд, плаващ под турски байрак, се натъкна на мина в Черно море край крайбрежията на Румъния. Експлозията е нанесла леки вреди, екипажът е в сигурност, а корабът е траял плаването си, оповестява организация Ройтерс.

Британската компания за морска сигурност " Ембрей " (Ambrey) заяви, че съгласно информацията, с която разполага, корабът е блъснал мина на 11 морски благи северно от румънския канал на река Дунав Сулина.

Експлозията е станала към 09:20 ч. по Гринуич (12:20 ч. българско време). Корабът е пуснал котва за малко, с цел да направи оценка на вредите, заяви компанията за морска сигурност. В 12:10 ч. по Гринуич (15:10 ч. българско време) корабът е възобновил плаването си, съгласно информацията. Няма потърпевши.

Това е първият случай с мина в Черно море от месеци, отбелязва Ройтерс. Застрахователните компании дефинират Черно море като зона с висок риск, а плаващите мини не престават да съставляват заплаха, написа Българска телеграфна агенция.

Източник от украинското държавно управление удостовери случая, като уточни, че най-вероятно става дума за мина от Втората международна война или за някоя от сухопътните мини, останали в зоната от предходната година. Украинският представител отхвърли повече мнения по тематиката, показва Ройтерс.

Йорук Ъшък, началник на консултантската компания „ Босфоръс Обзървър “ (Bosphorus Observer), съобщи пред Ройтерс, че корабът се споделя „ Кафкаметлер “ и че е понесъл леки вреди на баластния контейнер, а екипажът е в сигурност.

Базираният в Истанбул оператор на кораба „ Кафкаметлер Меритайм “ (Kafkametler Maritime) не бе открит за коментар.

Според данни на уебсайт за следене на кораби „ Кафкаметлер “ е бил хвърлил котва нощес в канал на Дунава наоколо до украинския терминал Вълкове.

Инцидентът с мината се случи, откакто Русия се изтегли от така наречен зърнена договорка, която позволяваше на Украйна да изнася селскостопанска продукция по безвреден кулоар в Черно море. Оттогава Украйна сътвори личен краткотраен „ филантропичен кулоар “ и няколко товарни кораба отплаваха от украински черноморски пристанища от август насам, като се придържат по-близо до териториалните води на Румъния, България и Турция, написа Ройтерс.

Като се базира на информация от разузнаването, английското държавно управление заяви в сряда, че Русия може да употребява морски мини против цивилни кораби в Черно море, в това число като ги слага на пътищата за достъп към украински пристанища.

Компанията „ Ембрей “ означи, че случаят е станал тъкмо в деня, в който е уведомила клиентите си за допустимо в допълнение разполагане на морски мини от страна на съветския флот за възпрепятстване на износа на украинско зърно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР