Това заяви в предаването Честно казано с Люба Кулезич по

...
Това заяви в предаването Честно казано с Люба Кулезич по
Коментари Харесай

Адв. Велислав Величков: Сглобка с Конституцията не може да има

Това съобщи в предаването " Честно казано с Люба Кулезич " по телевизия Евроком юрист Велислав Величков от самодейността " Правосъдие за всеки " по отношение на днешното гласоподаване на измененията в Конституцията.

 

Адвокатът напомни, че от самодейност " Правосъдие за всеки " са имали съглашение с Политическа партия, с което са поели ангажимент да работят по конституционните текстове в експертно качество, да съгласуват нещата с юристите на " Промяната " и Демократична България.

 

" Започнахме тази работа незабавно след Великден, след изборите. Работихме доста добре месец и нещо. Всеки текст се обсъждаше, проверявахме европейската процедура, сравнителното конституционно право, моделите в други страни. Стигнахме до едни много положителни текстове. След което започнаха договарянията за реализиране на конституционно болшинство. Както се разбра, те са били договаряния конституционното болшинство да е още на хартията. И тогава започнаха да отпадат някои текстове. Един текст отпада, втори отпада, трети се трансформира, четвърти се прибавя ", уточни Величков.

 

По думите му Върховен административен съд отлично обслужва в последните години статуквото в изпълнителната власт.

 

" Вместо да се лимитират пълномощията на основния прокурор, те действително се уголемяват. Той става началник на висшата прокуратурата, без да се споделя коя. Предоставя му се надзор над 5-те апелативни прокуратури. Всъщност основният прокурор остава със същото мощно въздействие, изключително в случай че той издава и методическите инструкции, ще управлява прокурорския съвет и ще има 2 мандата ", сигнализира специалистът.

 

Според него в случай че ще се ликвидира политическото въздействие във Висшия правосъден съвет, има два метода за постигането на това:

" Съществено понижаване на парламентарната квота, което ние предлагаме от 7 години - от 11 на 7 души, от които четирима да са в Прокурорския съвет, трима да са в Съдийския съвет. Или в случай че ще остава тази парламентарна квота, в нея не би трябвало да има и намек за политическа пристрастност. Не би трябвало да има и някогашни магистрати, с изключение на сегашни, тъй като някои от някогашните магистрати станаха юристи ", сподели още той.

 

Юристът изрази мнение, че конституционният план изрично ще бъде признат на първо гласоподаване.

 

" Не със 180 гласа, а със 160 и няколко. И ще отиде на така наречен " мудна писта ", което значи, че ще се отсрочи минимум с два месеца, най-вече с 5. Председателят на конституционната комисия ни съветваше да окажем напън върху депутатите да бъдат пет месеца, а не два. Между първо и второ гласоподаване текст по текст би трябвало да се види още веднъж какъв е смисълът на концепцията, с която започнаха тези промени, а точно ограничението на властта и пълномощията на основния прокурор. Ние кардинално предлагаме да отпадне тази фигура, тъй като я считаме за ненужна. Трябва да се понижи внезапно политическото въздействие във Висшия правосъден съвет. Да се обезпечи независимостта на съда. Да се вкара самостоятелната конституционна тъжба. Това са значимите въпроси, които могат да накарат системата да проработи дейно ", заключи експертът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР