Това заяви в ефира на bTV правосъдният министър в служебния

...
Това заяви в ефира на bTV правосъдният министър в служебния
Коментари Харесай

Стоилов: Да се изясни участвали ли са представители на охранителни структури в побоя на протестиращи

Това съобщи в ефира на bTV правосъдният министър в служебния кабинет Янаки Стоилов.

По думите му би трябвало да се ревизира също по този начин към датата на назначението на Андон Андонов в Бюрото за отбрана било ли е известно, че точно той е бил началник на интервенцията и е взел участие в побоя над протестиращи зад колоните на Министерския съвет.

По думите на Янаки Стоилов импортираният през днешния ден отчет за активността на Бюрото за отбрана на очевидците от основния прокурор Иван Гешев може да е мотив обвинител №1 да бъде извикан за чуване в Народното събрание.

" Докладът дава опция основният прокурор да бъде изслушан и по този мотив Народното събрание да одобри решение. Конституцията категорично е планувала основният прокурор освен да изготвя отчети, само че и посредством тях да се комуникира директно с Народно събрание. Депутатите са в правото си да изискат присъединяване на обвинител №1 да го показа, стимулира и да дава отговор на техните въпроси ", уточни Стоилов.

Правосъдният министър разяснява още, че правосъдната власт не предстои на парламентарен надзор и би трябвало да се откри верния метод на връзка сред двете институции. По думите му не трябва двете страни да изострят разногласието на процедурно съображение и да намерят метод да си взаимодействат, с цел да решат проблемите, които стоят с огромна заостреност. За да се стигне до връзка, би трябвало да се почисти юридически езика и метода.

Правосъдният министър уточни още, че няма да внесе второ искане до Висшия правосъден съвет за пускане на процедура за премахване на основния прокурор Иван Гешев и ще изчака Върховния административен съд да се произнесе по жалбата на Стоилов за отхвърли на кадровиците.

Правосъдният министър заприказва за потребността от актуализация на бюджета, законодателства, свързани с пандемията и мигрантската рецесия. Янаки Стоилов съобщи още, че не е обсъждал предложение да стане част от постоянно ръководство. Смята обаче, че преди всичко би трябвало да се преценяват методите за това дали е допустимо образуването на постоянно държавно управление и чак тогава да се разискват лични въпроси.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР