Вече навлизаме в осмия месец на войната между Израел и

...
Вече навлизаме в осмия месец на войната между Израел и
Коментари Харесай

Проф. Чуков: Случващото се между Израел и Хамас е безпрецедентно

Вече навлизаме в осмия месец на войната сред Израел и " Хамас “, която стартира, в случай че си спомняте, на 7 октомври. Това, което ние следим, е нещо невиждано. Това сподели за арабистът проф. Владимир Чуков.

" Досега не е имало толкоз комплицирани бих споделил военни дейности, комплицирани политически дейности, комплицирани договаряния, ангажиране на от ден на ден и повече медиатори, в случай че желаете и необикновен резонанс – спомняте си, когато говорехме преди няколко месеца – отвън линията Газа, отвън района на Близкия изток. Той се принесе в Европа, в Съединени американски щати. И това, което следим, в действителност няма по какъв начин един ден да не се появи в учебниците по интернационалните връзки – какво се прави, по какъв начин се прави. Но нали знаете, всяка една рецесия, която е прераснала във война, рано или късно ще затихне. Въпросът е в каква форма и по какъв начин ще стане това ", разяснява той.

" Аз мисля, че ние сме в един стадий на затихване, което не значи мир. Мирът, за жалост, към този момент няколко десетилетия заобикаля от Близкия изток и си мисля, че тези фактори, които желаят да реализират тази цел, някак си не са реалистично настроени. Говоря обособени кръгове, най-много отвън района – приказвам и за Европа. Знаете позицията на Европейския съюз, която е в действителност позиция, обявена още 1982 година от Франсоа Митеран за двете страни. Моето персонално мнение – това е положителната, това е позицията, която в действителност ще институционализира мира. Позицията на американската администрация в лицето на Байдън е същата, на арабските страни, само че по този начин или другояче не се получава. В момента ние се намираме в действителност в един съдбоносен стадий, в който има договаряния, които към този момент текат съгласно мен към два месеца, и те са доста интензивни. Имаше такива, които бяха утвърдени от едната страна, ето в този момент чуваме, че са утвърдени и от другата страна, единствено че въпросът е, че това, което е на хартия, действително се разминава сред двете страни. Т.е. те не споделят непосредствено, знаете, има трима медиатори. Катар е доста деен, Египет съгласно мен е доста потребен – това е съгласно мен водещият, това е медиаторът, който предлага, който редактира. И съгласно мен главният медиатор, това са Съединени американски щати, които освен, че оферират, те имат в ръцете си най-сериозните принадлежности за напън както върху израелското държавно управление, по този начин и върху самото придвижване " Хамас “ посредством медиатора да речем Египет или най-много посредством медиатора Катар, който точно по молба на Съединени американски щати от 2012 година седалището на радикалното придвижване е в Доха. Т.е. те са ги приели на посетители. Исмаил Хания живее там от 2012 година, само че по принцип управлението преди този момент беше Халед Машал. Така че американците са тези, които са намерили бих споделил " офиса “ на придвижването " Хамас “, с цел да бъдат под техния взор ", изясни проф. Чуков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР