Това заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев на срещата

...
Това заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев на срещата
Коментари Харесай

Никола Минчев: България е съпричастна с украинския народ и ще продължи, според възможностите си, да го подкрепя в защита на националния суверенитет на Украйна

Това съобщи ръководителят на Народното събрание Никола Минчев на срещата си с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

Председателят на българския парламент изрази цялостната съпричастност и поддръжка на България. Той означи, че още в първите дни на спора Народното събрание одобри декларация, с която осъди съветската военна експанзия в Украйна и поддържа налагането на наказания на Руската федерация. България затвори въздушното си пространство за съветски самолети, приехме сериозен брой бежанци от Украйна, което е заслуга освен на българските институции, само че и на цялото общество, акцентира Никола Минчев. Той изрази цялостната съпричастност на българския народ към тези хора, които са принудени да изоставен домовете си и да търсят избавление от войната.

Вярваме, че бъдещето на Украйна е в европейското семейство и сме подготвени да я поддържаме по пътя й към участие в Европейски Съюз, акцентира Никола Минчев. Всяка страна би трябвало да може да избира сама своето бъдеще, добави той.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба изрази признателност към българския народ и българските институции за оказаната поддръжка и за помощта, която в България получават украинските бежанци. Подкрепата за Украйна е поддръжка за българската диаспора в страната, която е най-голямата в света, акцентира по време на диалога депутатът от Върховната Рада на Украйна Антон Кисе. Той заяви, че има доста починали бесарабски българи от началото на войната.

На срещата участваха ръководителят на Групата за другарство България – Украйна Искрен Митев, министърът на външните работи Теодора Генчовска и посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко.

По-късно в Народното събрание министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба се срещна с депутатите от парламентарната комисия по външна политика.

Председателят на Комисията по външна политика Венцислава Любенова приветства украинския посетител в българския парламент. Тя го увери, че протичащото се в Украйна вълнува съществено и непрекъснато всички български народни представители и най-много българското общество. Венцислава Любенова означи, че непредизвиканата, незаслужена и брутална експанзия, която беше проявена против суверенна и самостоятелна Украйна, раздруса българското общество, цяла Европа, а и света.

На срещата народни представители от разнообразни парламентарни групи показаха свои отзиви по отношение на войната в Украйна. Те сложиха и въпроси на украинския външен министър, свързани с даването на филантропична помощ, военно-техническа помощ, развиването на договарянията сред представители на Украйна и Руската федерация, както и с ситуацията на украинските жители от български генезис.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР