Това заяви пред ФрогНюз адв. Велислав Величкон по повод новината

...
Това заяви пред ФрогНюз адв. Велислав Величкон по повод новината
Коментари Харесай

Адв. Величков пред ФрогНюз: Борисов още може да стане главен геро...

Това съобщи пред ФрогНюз адв. Велислав Величкон във връзка новината за прекратеното от прокуратурата следствие на случая " БарселонаГейт ". Основният претекст бе липса на задоволително доказателства. 

" От новината не съм сюрпризиран. У Борисов имаше едно успокоение , че при изпълняващия длъжността основен прокурор Борислав Сарафов това следствие или няма да е интензивно, или ще бъде прекъснато ", уточни Величков. 

Той напомни, че Борисов самичък се е отказал от имунитета си, а преди този момент доста се е страхувал да не бъде свален, когато на поста основен прокурор е бил Иван Гешев. 

" После имаше отвод от свалянето на имунитета, преписката с показаните доказателства беше изтеглена от Народното събрание ", напомни адв. Величков.

По думите му още преди месеци е имало податки за това, когато бе осъден наблюдаващият прокурор по следствието за пропуски в работата.

" Той бе упрекнат, че е работил неритмично, че доста дълго време не са осъществявани дейности по това следствие, което е по този начин. Определено делото беше държано на трупчета при Гешев и в комфортен миг това е извадено като политически коз в борбата сред Гешев и тези, които го смъкнаха. След това същият този прокурор беше упрекнат, че доста бързо е направил процесуални дейности в доста къси интервали от време - разпити на очевидци, три назначени експертизи. Това, че се работи бързо при от дълго време пропуснати или процесуални периоди не може да е минус, за който да бъде упрекван наблюдаващия прокурор ", счита Величков. 

Той дефинира като " забавен " фактът, че при толкоз доста събрани доказателства екипът от Софийска градска прокуратура, който пое следствието, няма задоволително неопровержими данни за състав на проведена незаконна група, която да е правила пране на пари. 

" Въпросът тук е, че ние не разбрахме, с изключение на тези две лица - Румяна Ченалова и Ивайла Бакалова, които са давали сведения, че къщата в Барселона е на Борисов, дали има разпитани и други очевидци, положени ли са задоволително старания да се събере спомагателен доказателствен материал. Не стана ясно и какво е било взето под внимание от следствието на испанската прокуратура. Три месеца се превеждаха 300 страници - има много обемен материал. Интересно е дали тези данни са включени, какви заключения са направени по тях ", смята Величков. 

Според юриста забавен е и фактът, че прекратяването на следствието е пристигнало в разгара на предизборната акция за локалния избор като по думите му водачът на ГЕРБ Бойко Борисов може да го употребява. 

" Прекратяването стана много бързичко и се случи в интервал на предизборна акция. Не мога да знам дали е инцидентно. Странният факт обаче е, че откакто три месеца Сарафов е на поста, внезапно две седмици преди изборите в интервала на акцията следствието е прекъснато. Очевидно ще бъде употребявано персонално от Борисов в тази акция. Дали прокуратурата вярно преценя момента и не дава ли спомагателен коз в ръцете на Борисов?  Той в никакъв случай не е бил привличан като обвинен по този случай. Това е досъдебно произвеждане против незнайни причинители, които по този начин и не станаха известни. Никой не може да твърди, че Борисов е направил закононарушение. Сега към този момент може да твърди не просто, че няма данни да е направил закононарушение, а също така, че е бил наклеветен и то без решение на съда. Ако съдът постанови, че някой е почтен, това го оправдава потвърдено. Ако прокуратурата откаже да образува произвеждане или го приключи, това не е индулгенция. Борисов не може да каже, че е почтен, тъй като по неговия въпрос нито има импортиран обвинителен акт, нито решение на съда ", добави Величков. 

Пред ФрогНюз той изясни, че към момента следствието по БарселонаГейт може да бъде обновено. На първо място Апелативната прокуратура може да го върне, откакто се произнесе дали решението на по-долна инстенция е вярно. Ако Апелативна прокуратура удостовери това преустановяване, може да има и правосъден надзор. 

" Освен това значимото тук е, че прокуратурата си е оставила малка врата. Отделила е материали от това произвеждане за ОПГ в друго следствие, което може да против обособени лица. Там отново ще бъде тествано има ли пране на пари. Това допуска, че там също има наблюдаващ към този момент прокурор, който да реши дали има други лица, които въпреки да не в ОПГ са направили закононарушение. Там тези очевидци също могат да бъдат викани. Над 20 очевидци са викани, с изключение на Ченалова и Бакалавова. Има и някогашни магистрати. Има ли се поради и различен, с изключение на Ченалова? Трябва да се следи деликатно какви дейности ще има. Процесуално-следствените дейности не престават, само че по друго произвеждане ", добави адв. Величков.

" Има отворена малка врата - никой не споделя кои са тези хора. Може да е този, който официално е платил за парцела, може да е самият ползвател на парцела, придобилия другия парцел, зависи по какъв начин са осъществявани заплащанията и тн. За да се стигне до Борисов, би трябвало да се потвърди, че той най-малкото е поръчвал, знаел или обезпечавал тези преводи или обвързваните с тях търговски връзки . Но тази отворена малка врата значи, че Борисов също може да бъде разпитван и не е несъмнено, че следствието против него няма да бъде обновено ", добави Борисов.

" Тук има една индулгенция и за самия Сарафов. Ако си спомняте - Гешев доста дълго време мълчеше по това произвеждане. Имаше настоятелни въпроси, само че той не отговаряше. В момента, в който започнаха офанзивите против него, откакто бе загатнал, че до 2-3 месеца ще завърши това следствие, той внезапно се забърза, стигна се до искане за свалянето на имунитета на Борисов. Сарафов може също да подсказва, че Борисов не би трябвало да е толкоз сигурен и това, което се случва, ще е под персоналния надзор на Сарафов ", сподели още юристът.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР