Това заяви пред bTV вътрешният министър Бойко Рашков. Повод за

...
Това заяви пред bTV вътрешният министър Бойко Рашков. Повод за
Коментари Харесай

Рашков пита защо МРРБ не е поискало от съда да каже законни ли са договорите с пътищарите

Това съобщи пред bTV вътрешният министър Бойко Рашков.

Повод за думите му е напрежението сред шефът на Министерство на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов от " ИТН " и " Продължаваме промяната ". Именно парите за районното ведомство нажежиха пристрастеностите в ръководещата коалиция и доведоха до решението на Има Такъв Народ да се изтегли от обединението.

Фигурата на Бойко Рашков също излезе като точка в спора. Поводът - предлагането той да оглави реформираната КПКОНПИ.

Срещу кандидатурата му се оповестиха представителите на партията на Слави Трифонов. Вчера Станислав Балабанов от Има Такъв Народ съобщи, че кандидатурата на Рашков е била показана ненадейно, а също така е имало напън Има Такъв Народ да реши бързо дали ще я поддържа, или не. Балабанов уточни още, че повода за издигането на Рашков като евентуален началник на КПКОНПИ е неналичието на промени в Министерство на вътрешните работи и " страхът му " да уволни 7000 чиновници от вътрешното ведомство.

Рашков отхвърли да уточни изрично дали е подготвен да застане отпред на КПКОНПИ. Загатна обаче, че това ще е предизвикателство за него, а постът е незает. Освен това работата му в реформираната антикорупционна комисия няма да е доста друга поради спомагателните проверяващи функционалности, които се допуска, че КПКОНПИ ще има.

Рашков уточни, че не знае от кое място Балабанов си измисля изказванията за страховете за реформиране на Министерство на вътрешните работи. По думите на вътрешния министър промяната в системата е съвсем приключена. Освободени все още са към 2000 чиновници на Министерство на вътрешните работи, най-вече надхвърлили пенсионната възраст. Предстои да бъдат освободени още толкоз.

" Реформата в Министерство на вътрешните работи е завършена. Ние сме преструктурирали съществени звена в това министерство, постарали сме това да го създадем с безусловно всички управителни лица. Не е правилно, че би трябвало да се съкратят 7000 души. До момента са освободени към 2000 души и това е от 6 месеца. Повечето от тях са надхвърлили с няколко години пенсионната възраст и няма спор никакъв.

Може би следва не повече от 2000 души да бъдат освободени. Няма място да се употребява думата храброст тук. Направено е основното - да се промени структурата на Министерство на вътрешните работи, тя да се пригоди към актуалните условия, което 20 години не е подхванато като дейности. Да не се знае това от представител на партия, управлявала страната до сегашния ден, не е задоволително ", уточни Рашков.

Вътрешният министър разяснява и съвпадението сред отдръпването на Има Такъв Народ от обединението и сагата на " Капитан Андреево " с фитосанитарния надзор. Според Рашков обикновено е при избрани дейности на страната да има съвпадане и не може да се търси връзка. Отрече да разполага с информация, че лабораторията, чиято активност бе конфискувана от БАБХ, има връзка с Таки.

Рашков разяснява още и сагата с мистериозния аероплан, прелетял през няколко страни и кацнал в България. По случая се води следствие, а по думите на вътрешния министър няма мотиви за терзание. Вече се появиха спекулации, че това може да е тест от страна на Русия за източния фронт на НАТО и качествата му.

" Случаят със самолета не е чак стеснителен. България е била крайната му дестинация. Летателното средство е кацнало в Унгария, където са се пробвали да вземат отношение. Самолетът е заредил в Унгария, не се е подчинявал на Военновъздушни сили и когато са подходили към самолета с оглед инспекция като на филм те са се качили и са отпътували в незнайна посока. Разбира се, че е прихванат. Получих позвъняване късно вечерта, че е влезнал на територията на страната. Имал е междинно кацане в област Видин, още веднъж за зареждане. Времето беше рисково и не е добре мощни самолети да преследват подобен дребен аероплан. Съвсем небрежно беше открито, че този аероплан се е приземил към летище край Търговище. Има формирано произвеждане в прокуратурата. Поддържаме връзка с сътрудниците от Литва и Унгария. Вече имаме информация, която ще се даде на обвиняването Нека изчакаме следствието и тогава да дадем достоверна информация. Първоначалната информация е много богата ", уточни Рашков.

Вътрешният министър отхвърли да каже какъв брой души са пътували в този аероплан и търсят ли се. Заяви, че лицата ще бъдат осъдени, в случай че се потвърди, че са направили закононарушение. По думите му може би няма да е единствено едно закононарушение. Вътрешният министър отхвърли да даде повече информация.

Самолетът е тръгнал от Литва.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР