Това заяви пред Българската национална телевизия Надежда Нейнски, дипломат и

...
Това заяви пред Българската национална телевизия Надежда Нейнски, дипломат и
Коментари Харесай

Надежда Нейнски: България трябва да се освободи от примката на Русия в енергетиката

Това съобщи пред Българската национална телевизия Надежда Нейнски, посланик и някогашен външен министър.

Повод за думите й е позицията на България, която е настояла пред Европа за изключение, що се отнася до налагането на наказания върху съветски газ и нефт. Правителството е изрично, бе това би било пагубно за стопанската система на страната, а позицията бе подкрепена и от президента Румен Радев. На този декор стана ясно, че Европа ще изчака с налагането на сходни наказания. Те обаче към този момент са факт за Съединени американски щати и Англия.

" Европа е доста подвластна от съветската газ, само че не е невероятно да я компенсират с различни източници. Коментира се, че и държавни управления, и хора, са подготвени да създадат жертви, с цел да не позволен войната да продължава и второ - доста си слагат въпроса за това какво се случва по-късно и дали няма да последват други страни ", разяснява Нейнски.

Дипломатът разяснява още концепцията на Полша да даде изтребителите си на Украйна. Съединени американски щати го дефинира като безразсъдно. Според Нейнски решението за това би трябвало да е групово в границите на НАТО.

" Смисълът на това да бъдем съдружници е да решаваме групово, тъй като никоя страна не може да реши сама всички опасности ", уточни още Нейнски.

Според някогашния външен министър Турция има късмет да бъде медиатор и да откри излаз от рецесията. В Анталия следва среща на външните министри на Русия и Украйна - Сергей Лавров и Дмитро Кулеба в четвъртък.

" Турция назовава съветската инвазия в Украйна “война”. Руската агитация продължава да го отхвърля. На базата на тази подготовка дава опция да затвори проливите за военни кораби и тя го направи. Турция даде на Украйна дронове, които са ефикасни. Подкрепи резолюцията на Организация на обединените нации. Същевременно обаче не поддържа глобите на Запада за икономическа изолираност, не затвори небето си за самолети. Анкара от една страна счита, че това дава опция да посредничи, само че от друга се накланя малко повече в посока на Русия. Анкара има и връзки с Русия във връзка с енергетиката. Турция е оптимално заинтригувана войната да завърши. Русия какво счита? Не мога да си показва по какъв начин наподобява успеха за Москва и би трябвало да се откри излаз от обстановката. Посредничеството на Турция е опция ", уточни Нейнски.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР