Това заяви пред Българската национална телевизия икономистът Георги Ангелов, след

...
Това заяви пред Българската национална телевизия икономистът Георги Ангелов, след
Коментари Харесай

Икономист: Ще страдаме, ако не спре да се надува имотния балон

Това съобщи пред Българската национална телевизия икономистът Георги Ангелов, откакто предходната седмица излязоха данни за рекорден растеж на ипотеките - над 19%. Ангелов съобщи, че за последните 14 години не е имало такива данни, а този растеж подклажда инфлацията.

 

“Прекалено висок напредък на кредитирането може да сътвори нов източник на инфлация. Това се случи през 2007-2008 година, когато инфлацията в България беше извънредно висока, до момента в който в целия свят беше ниска. Преживяли сме го този проблем и не е добре да повтаряме. Предишният път не успяхме да го спрем на време и приключи с провал ”, разяснява Ангелов. 

 

Той прикани “в положителните времена ” да се понижи кредитирането. 

 

“Ипотечните заеми си стоят с 2,5% рента - както предходната и по-миналата година, лихвите порастват за заемите за бизнеса. Само че лихвата е плаваща - в този момент е 2,5%, след година може да е 5%, вноските може да се удвоят и тогава да не може да се заплащат ”, уточни Ангелов, който съпостави обстановката с “промоция ” - няколко месеца ниска рента, която по-късно се подвига. По този метод съгласно икономиста се подтиква вземането на ипотечен заем.

 

Според Ангелов Българска народна банка би трябвало да усили финансовите условия за банките. Това ще е по-добре за банките и за стопанската система. 

 

Той уточни, че от 1 януари 2024 година Българска народна банка вкарва спомагателни финансови условия за банките и вярата е, че те ще успят да охладят кредитирането, само че в случай че това не стане, би трябвало да се насочим към специфичните ограничения за пазара на ипотеките.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР