Това става ясно от проект за актуализация на стратегията за

...
Това става ясно от проект за актуализация на стратегията за
Коментари Харесай

Водеща заплаха - болната нация

Това излиза наяве от план за актуализация на тактиката за национална сигурност, за който написа "24 часа ".

В момента страната ни е изправена пред основни опасности за националната сигурност, свързани с високо равнище на обща и преждевременна смъртност, високо равнище на майчина и детска смъртност. Заедно с това опасности са високите равнища на трайно увреждане и нетрудоспособност и ниска дълготрайност на живота в години.

Един от главните опасности е периодическата липса на лекарства. Отбелязва се и приключването от страната на квалифицирани медицински фрагменти.

Като риск е сложена и продължаващата промяна в опазването на здравето, която отваря опция за злоупотреби с малки врати в законите.

Проблем продължава да бъде и източването на НЗОК посредством злоупотреби с клинични пътеки.

Във връзка с всичко това непосредствена опасност е демографската рецесия, отбелязва планът на тактика.

Сред другите закани се почертават напрежението в Черноморския район, станал сцена на опълчване. Посочва се противозаконното анексиране на Крим, без да се посочва Русия.

Настоява се за засилено наличие на НАТО в Черноморския басейн.

Продължаващият мигрантският поток, заплахата от навлизане на терористи, опциите за контрабанда на оръжия поради неспиращите спорове също са откроени като опасност за националната сигурност.

Всъщност детската смъртност е на най-ниско ниво


През 2015 година в страната са умряли 434 деца на възраст до една година, а коефициентът на детска смъртност е бил 6,6‰ (детска смъртност на 1000 живородени). Това е най-ниската записана в страната стойност.

През 2001 година коефициентът на детска смъртност е бил 14,4‰, през 2005 година – 10,4‰, а през 2014 година – 7,6‰. Преждевременната смъртност е намаляла от 22,4% на 21,4% спрямо 2014 година

През 2016 година общо за страната са умряли 423 деца до една година. Коефициентът на детска смъртност е бил 6.5‰.

Тези данни на Национален статистически институт демонстрират, че детската смъртност в действителност продължава да понижава.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР