Това стана ясно от думите на енергйния министър Александър Николов

...
Това стана ясно от думите на енергйния министър Александър Николов
Коментари Харесай

България ще намали енергийната зависимост от Русия с ⅔ до края на годината… ако се наложи

Това стана ясно от думите на енергйния министър Александър Николов по време на годишната среща на бизнеса с държавното управление, проведена от " Капитал ".

Страната ни има опция да получава гориво от разнообразни дестинации, в това число Гърция и Турция. Проблем са транспортните разноски за доставка на полутечен природен газ, изясни Николов. Страната ни прави опити да употребява в цялост контракта си с Азербайджан, макар посписания анекс, с който огромна част от количеството газ се отхвърля. Ако бъде изпълнен в цялост обаче, той може да подсигурява 30% от потребностите на България.

" За нас има добра и неприятна вест. Добрата вест е, че се намираме на място, на което имаме опция да използваме различни трасета, както и че инфраструктурата ни разрешава сериозна съгласуваност с всички прилежащи страни, в това число и за доставки на полутечен газ. Лошата вест е това, че има обилни транспортни разноски и е мъчно да се вземе сходно решение и то в по-голям мащаб ", уточни Николов.

От основно значение за идващия отоплителен сезон в страната ще са както азерския газ, по този начин и интерконекторът с Гърция. По думите на Николов планът ще бъде приключен в период и закъснение на градежа няма. Интерконекторът ще е подготвен до 1 юли.

Той изрази и персоналното си мнение, че най-хубавата опция на газа е водородът и в идващите 4-5 години България би трябвало да развие това произвеждане - " при започване на локално равнище ". У нас към този момент има компании, които имат софтуерната опция да заменят природния газ с водород.

Поради сериозната обстановка обезщетенията за небитовите консуматори ще продължат и през месец април. Размерът на компенсацията ще бъде разискван на среща с индустриалните организации в идващите дни, а изясненост ще има идната седмица.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР