Това стана ясно от данни, изнесени от Министерството на финансите,

...
Това стана ясно от данни, изнесени от Министерството на финансите,
Коментари Харесай

Тезата, че Асен Василев е пазил интересите на фирма за винетки чр...

Това стана ясно от данни, изнесени от Министерството на финансите, с които цялата теза, че може да има корупционна обязаност в договорката за парцела на " Чаталджа ", рухва на части.

 

През последните няколко дни финансовият министър беше подложен на масирана медийна офанзива, която излиза наяве, че не е основана на действително свързани събития и обстоятелства, а на комфортна стъкмистика.

 

Дали поради недоумение на тематиката и непроверени обстоятелства, дали поради политическа поръчка, на Асен Василев беше пришита персонална полза да пази интереса на компанията „ Интелигентни трафик системи “ АД, поради нейно мнение по промени в Закона за публичните поръчки – изцяло ненужно и нерелевантно, тъй като самата активност на компанията с винетките не попада в обсега на закона, и това е регламентирано от европейска инструкция.

 

Министерството на финансите изясни през днешния ден обстоятелствата:

 

Според Директива (ЕС/2019/520) на Европейския съвет, договорите с снабдители на електронни услуги за пътно таксуване (вкл. винетки) нямат характерности на социална поръчка – те се подписват при идентични обществено оповестени общи условия и цени, всеки може да кандидатства и да получи право на снабдител.

 

Директивата на Европейския съвет е транспонирана в българското законодателство в Закона за пътищата през 2019 година В осъществяване на този закон Агенция „ Пътна инфраструктура “ подписва контракти с снабдители на винетки без да ползва разпоредбите на Закона за публичните поръчки.

 

През юни 2023 година МФ предлага смяна в Закон за обществените поръчки по отношение на условията по второто заплащане по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ). Предлага се да се отстранен всички изключения от Закон за обществените поръчки, за които по този начин или другояче не се организират търгове по разнообразни закони. Освен договорите по Закона за пътищата, препоръчаните промени засягат и търговете на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за медицински произведения, артикули и апарати и други, които се заплащат по пътеки и са планувани в съответните профилирани закони. 

 

В хода на публичното разискване са постъпили възражения против премахването на изключението както за винетките, по този начин и за търговете на НЗОК и други контракти. Конкретно за винетките, в мнението си „ Интелигентни трафик системи “ АД желае категорично да има записано изключение за този тип контракти в Закон за обществените поръчки, без значение че то не е належащо. Подобно искане с необятно медийно отразяване направиха и от Българския лекарски съюз (БЛС) за пътеките на НЗОК.

 

Министерството на финансите е изразило мнение, че тези контракти нямат характерности на социална поръчка. Затова няма значение дали официално ще одобри или отхвърли претекстовете на „ Интелигентни трафик системи “ АД – договорите по този начин или другояче са отвън приложното поле на Закон за обществените поръчки, а преди да бъдат импортирани, измененията в закона са съгласувани с Еврокомисията.

 

Остава въпросът за какво компанията покупател на парцела на " Чаталджа " „ Интелигентни трафик системи “ АД, облагодетелствана като монополист в продажбата на винетки от АПИ по време на ръководството на ГЕРБ, взема решение да внесе несъгласие по закон, който въобще не я визира. Вече се разяснява, че това е, с цел да се уязви съпредседателят на Политическа партия Асен Василев, който и до през днешния ден в структурите на ГЕРБ не мога да преживеят като финансов министър.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР