Това стана в Големия адронен колайдер: разбивайки заедно оловни частици

...
Това стана в Големия адронен колайдер: разбивайки заедно оловни частици
Коментари Харесай

Учени пресъздадоха първата материя

Това стана в Големия адронен колайдер: разбивайки дружно оловни частици със скорост на светлината (99,9999991%), учените пресъздадоха първата материя, която се е появила след Големия гърмеж.

От останките излезе примитивен тип материя, известна като кварк-глюонна плазма или QGP. Тя продължи съществуването си единствено парченце от секундата, само че за първи път учените съумяха да проучат характерностите, сходни на течността на плазмата – като откриха, че тя има по-малко противодействие на потока от което и да е друго известно вещество. Учените желаят и да дефинират по какъв начин тя еволюира в първите моменти в ранната Вселена.

„ Това [изследване] ни демонстрира еволюцията на QGP и в последна сметка [би могло] да се допусна по какъв начин ранната Вселена еволюира в първата микросекунда след Големия гърмеж “, споделя съавторът Ю Джу, доцент в института Niels Bohr в Копенхаген, Дания.

Смяташе се, че след Големия гърмеж Вселената е била енергийна чорба, преди да се разшири бързо по време на интервал, прочут като инфлация, който е разрешил на Вселената да се охлади задоволително, с цел да се образува материята.

Първите формирания, за които се счита, че се появяват, са кварки, съществена парченце и глюони, които носят мощната мощ, която слепва кварките. С по-нататъшното изстудяване на Вселената тези частици образуват субатомни частици, наречени адрони, някои от които познаваме като протони и неутрони.

Адронният колайдер (LHC) край Женева, Швейцария, разрушава тежки атомни ядра. Така учените могат да основат дребна огнена топка, която дейно топи частиците в техните първоначални форми за елементи от секундата.

Учените считат, че за първи път са основали QGP през 2000 година, само че последната партида, за която оповестяват на 11 май 2021 година в списанието Physics Letters B, е първият път, когато те могат да изследват в детайли характерностите на нейната течна природа.

Тъй като плазмата е съществувала единствено 10 на минус 23-та секунди, учените са употребявали нови компютърни симулации, дружно с данните, които са събрали от инструмент, наименуван ALICE – редуциране от A Large Ion Collider Experiment или Експеримент с огромен йонен колайдер – в ускорителя, с цел да схванат свойствата на материята и по какъв начин може да се е трансформирала сред момента, в който се е образувала и когато се е кондензирала в адрони.

Те откриха, че QGP е съвършена течност – което значи, че съвсем няма вискозитет или резистентност на протичане – и също по този начин трансформира формата си с течение на времето по метод, друг от другите форми на материята.

Тази информация оказва помощ на учените да схванат каква е била Вселената в първите й мигове след Големия гърмеж. Учените се надяват да разкрият повече детайлности, защото ускорителят е надграден.

В същото време и нов ускорител за милиарди долари в Съединените щати се появява онлайн. Повече проучвания могат да оказват помощ на учените да схванат по какъв начин кварките и глюоните са подредени в протони и неутрони и „ евентуално се свързват с по-ранния стадий [наречен] квантова инфлация в модела на Големия гърмеж “, сподели Джу.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР