Това се посочва в остра позиция на Министерството на външните

...
Това се посочва в остра позиция на Министерството на външните
Коментари Харесай

МВнР: Безпринципно и тенденциозно е решението за заличаването на българския клуб в Битола

Това се показва в остра позиция на Министерството на външните работи поради решението на Скопие да заличи българския културен клуб “Иван Михайлов ” в Битоля от централния указател на РСМ. Скопие стимулира решението си с признатите неотдавна промени в Закона за организациите, сдруженията и политическите партии в страната, съгласно който се не разрешава основаване на организации, носещи имена на персони, които са спорни, основават напрежение сред жителите на страната, подтикват към ненавист на база народност, религия, или пък подтикват към фашизъм и нацизъм.

 

Опасенията бяха точно, че по този метод се таргетират българските културни клубове в РСМ. 

 

Министерство на външните работи показва в позицията си, че страната ни е мощно обезпокоена от дейностите на Скопие. България ще се обърне към Европейския съюз, с цел да отбрани правата на сънародниците ни. 

 

“Оценките за Иван Михайлов не почиват на обемния корпус от исторически свидетелства и са ориентирани към опазване на монопола на една преднамерена и ревизионистка интерпретация на общата ни история, изключително ще се касае до изказванията за антисемитски убеждения на Иван Михайлов ", съобщи заместник-министъра на външните работи Костадин Коджабашев.

 

ФрогНюз напомня, че българският културен клуб в Битоля беше запален през юни предходната година - няколко месеца, откакто беше открит от тогавашния министър председател Кирил Петков и вицепрезидента Илияна Йотова. При откриването му имаше и митинги в РСМ, където някогашният водач на Вътрешна македонска революционна организация Иван Михайлов постоянно се свързва с антихуманна идеология. Виновен за действието се оказа артистът Ламбе Алабаковски, който бе наказан на шест месеца условна присъда.

 

Коджабашев подсети, че България към момента чака информация и дейно правораздаване против причинителите на множеството похищения против български сдружения, а бавното правосъдие контрастира мощно на бързината, с която беше взето решението за заличаването на клуба в Битоля, предават от Българското национално радио. 

 

" Бавното правосъдие контрастира мощно със скоростта, с която бяха заличени български сдружения. Най-накрая получихме информация от Скопие за палежа от предходната година на центъра в Битоля. Вместо причинителят да бъде преследван с цялата суровост на закона за предварителна защита на сходни похищения в бъдеще, прокуратурата е сключила договорка с обвинения, с цел да получи допустимо минимум наказване. Това ще насърчи и други сходни похищения. За похищението против българския културен център в Скопие - учудващо е, че без да е открит причинителят, прокуратурата е безапелационна в претекста му - кражба. Това е първо посягане против институция на непозната страна в Скопие, а локалните управляващи, вместо да откриват причинителите, губят сила и време, с цел да покажат, че подобен проблем не съществува ", уточни Коджабашев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР