Това съобщават дипломатически източници на Ройтерс и Ал Джазира в

...
Това съобщават дипломатически източници на Ройтерс и Ал Джазира в
Коментари Харесай

Суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа се изтеглят от мирните преговори в Джеда

Това оповестяват дипломатически източници на " Ройтерс " и " Ал Джазира " в миг, когато повишеното принуждение макар споразуменията за преустановяване на огъня поражда опасения от задълбочаваща се рецесия, в това число филантропична.

 

" Ал Джазира " осведоми също по този начин, че се чака участници в нова интернационална самодейност за завършек на насилието, която включва африкански и районни сътрудници, да се съберат в Етиопия през днешния ден в търсене на пътна карта за спора. Очаква се представители на Африканския съюз, Европейския съюз, Арабската лига и Организация на обединените нации да се включат.

 

Припомняме, че във вторник се появи информация за продължителни и яростни конфликти в столицата Хартум и Омдурман, на другия (левия) бряг на Нил. Двете страни взаимно си трансферират отговорността за нарушаването на споразуменията за преустановяване на огъня, което другояче се съгласиха в понеделник вечерта да удължат с още пет дни.

 

Борбата за власт сред военачалник Абдел Фатах ал Бурхан, който управлява армията и бе на процедура водач на Судан след свалянето на делящото с него властта цивилно държавно управление преди година и половина, и ръководителя на RSF Мохамад Хамдан Дагало (известен като Хемедти) продължава от 15 април насам. Между двамата се беше основало напрежение за мястото на RSF в структурите за сигурност и бъдещата институционална система на Судан.

 

RSF, която реши да се съюзи с Бурхан при свалянето на управлявалия 30 години Омар ал Башир през 2019 година, се оказа изключително добра в градските борби. RSF е мощно подложена на критика, че употребява за скривалище домове на цивилни и лечебни заведения. Бурхан искаше да бъде прекъсната тази процедура.

 

От своя страна RSF насочи обвиняване към Бурхан, че нарушава примирието, като прави въздушни удари и офанзиви с тежка артилерия и реалокира сили от провинцията към столицата Хартум, оповестява " Ал Джазира ", като се базира на източник.

 

Организация на обединените нации е мощно обезпокоена освен от рецесията на сигурността, само че и от филантропичната обстановка както в Хартум, по този начин и в гранични региони - в това число Дарфур на запад, където и Бурхан, и Хемедти са участници в пламналия през 2003 година спор. RSF е правоприемник на употребяваните от Башир милиции за потушаване на протест в Дарфур.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР