Това са A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09; A/Cambodia/e0826360/2020 (H3N2); B/Washington/02/2019 (B/Victoria lineage); B/Phuket/3073/2013 ...

Това са A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09; A/Cambodia/e0826360/2020 (H3N2); B/Washington/02/2019 (B/Victoria lineage); B/Phuket/3073/2013

Специалисти: Тази година грипът няма да ни пожали

Това са A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09; A/Cambodia/e0826360/2020 (H3N2); B/Washington/02/2019 (B/Victoria lineage); B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata lineage), оповестиха от здравното министерство.

Засега не може да се прогнозира кой от тези вируси ще господства. Ефективността на противогрипните ваксини не е 100%, само че те обезпечават отбрана против тежки форми на грип и усложнения, характерно при високорисковите лица. Според научни изявления противогрипните ваксини понижават с 50-60% амбулаторните прегледи, дължащи се на грип в общата популация. Намаляват с 57% хоспитализациите, дължащи се на грип, при лица над 50 година Намаляват със 74% одобрява на деца в натоварени отделения. Намаляват с 52% и 79% хоспитализациите при лица с хронични белодробни болести и с диабет, надлежно, съобщи през днешния ден.бг.

Ефективността на противогрипните ваксини зависи от възрастта и имунния статус на имунизираното лице, само че най-към този момент от антигенната непосредственост сред ваксиналните и епидемичните грипни вируси. Най-висока е успеваемостта на имунизациите по отношение на грипни вируси вид В, защото те са най-генетично стабилни, а най-ниска е по отношение на грипни вируси А (H3N2), които са най-изменчиви. Така че важно за успеваемостта на имунизациите е кой грипен вирус доминира през даден заразителен сезон.

Препоръчва се имунизацията против грип да се приложи най-малко 14-21 дни преди началото на циркулацията на грипни вируси в страната, с цел да има време да се образува имунитет. Засега не е засечена циркулация на грипни вируси, тъй че може да се слага противогрипна ваксина. Счита се, че даже по време, когато в страната циркулират грипни вируси, може да се ползва ваксина, в случай че лицето е крепко и няма остро заболяване.

Противогрипни ваксини се предлагат на лица, които са с нараснал риск от тежко протичане на грип и развиване на усложнения. Според СЗО годишна имунизация срещу грип се предлага на лица с висок риск от усложнения, при бременни дами (високо приоритетни); Деца на възраст от 6 мес. до 5 год.;

Възрастни лица ≥ 65 год.; Лица на възраст над 6 мес. с хронични болести (диабет, хронични сърдечни и белодробни болести, вродена или придобита имуносупресия, ХИВ/СПИН и др.);

Повишен риск от заразяване или излъчване на инфекцията има при медицинския личен състав, предава БГНЕС

Ежегодната имунизация срещу грип се предлага на всички, навършили 65 год., всички стари и деца над 6-месечна възраст, страдащи от хронични белодробни болести, включително астма; хронични болести на сърдечно-съдовата система; метаболитни болести, характерно диабет; хронична бъбречна непълнота и заболели на хемодиализа; вродена и придобита имуносупресия, в това число медикаментозна; носители на НIV и заболели с клинично проявена НIV зараза хемоглобинопатии; органна трансплантация.

Лица, живеещи в проведени колективи (домове за медико-обществени грижи, военни поделения, общежития и др.); Лица с нараснал риск от заразяване по отношение на специалността им (транспортни служащи, чиновници в армията и полицията, медицински личен състав и др.);

Всички, които са в контакт с лица с нараснал риск от усложнения (членове на фамилията, включително деца; личен състав на лечебни, здравни и обществени заведения).

По време на пандемията от Коронавирус-19 рекомендациите за противогрипна имунизация са с характерно значение заради вероятността от заразяване със SARS CoV-2 и грипен вирус, което би довело до утежняване положението на пациента. Това е характерно от значение за лицата с нараснал риск от тежко протичане на Коронавирус-19 и на грип (лица на възраст ≥ 65 год., лица с хронични болести и с ослабен имунитет). Приоритетни формации за противогрипна имунизация би трябвало да бъдат също медицинските служащи, както и жителите и личния състав на обществени заведения.

В България циркулацията на грипни вируси нормално стартира през декември, като епидемията от грип се разпростира през януари-февруари. През миналия сезон 2020/2021 година циркулацията на грипните вируси в Европейския съюз беше извънредно слаба, а в България за първа година не бяха доказани грипни вируси. Това се изяснява с прилаганите противоепидемични ограничения, които оказват резултат освен върху пандемичния ковид, само че и върху грипните вируси. Ако и през този сезон се съблюдават стриктно противоепидемичните ограничения, е допустимо да няма тежка грипна зараза, каквито се следиха в сезоните преди пандемията. Ранното доказване на грипен вирус A (H3N2) в Европа макар че посочва, че актуалният грипен сезон може да бъде по-тежък спрямо предходния, характерно за старите хора и лицата с ослабен имунитет.

Източник: petel.bg