Това правителство е най-малко лошият вариант при сегашната ситуация, защото

...
Това правителство е най-малко лошият вариант при сегашната ситуация, защото
Коментари Харесай

Проф. Ивайло Дичев за правителството: Намери се компромис, който позволява страната да тръгне напред

Това държавно управление е минимум неприятният вид при сегашната обстановка, тъй като се откри компромис, който разрешава страната въпреки всичко да влезе в някакво обикновено русло и да тръгне напред. Това сподели преподавателят по културна антропология в Софийския университет проф. Ивайло Дичев в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “. 

Твърдите ядра на гласоподавателите и от двете страни ще бъдат недоволни от колаборацията сред двете обединения, означи той. Пропорционалната система на избиране обаче значи, че би трябвало да сме подготвени на това, че партиите ще вършат взаимни отстъпки, добави проф. Дичев. 

" При всички положения няма да е елементарно. Където и да погледнем, системата се клати, прогнила е. Дори президентската институция не е на висота. Пробити са регулаторите. Мисля, че Денков и Габриел са спокойни и прагматични хора и ще ни изведат от тази дупка “, съобщи културният антрополог.  

Според него хоризонтът на сходно държавно управление на ротационен принцип няма да е дълъг. На идните локални избори наесен и двете обединения ще си гонят ползите и тук-там евентуално ще се стигне до тежко опълчване, предвижда проф. Дичев. " Но локалните избори не са тъкмо партийни. По места се случват най-различни констелации – може да има констелации от тези две обединения. Ще бъде шарено “, означи той.  

За външен напън за образуване на държавно управление съгласно него не може да се приказва. " Много се злоупотреби тук с историята със специфичните служби, които се съгласуват. Става дума за този незабележим вид връзки, които са доста значими и които постоянно не се схващат. Ако желаеме да бъдем пълноценни участници в интеграцията в Европейски Съюз и НАТО, би трябвало да мислим и за това, че контактите, доверието, което сътворяваме, е извънредно значимо “, разяснява проф. Дичев. 

Исканият от прокуратурата имунитет на Бойко Борисов съгласно него слага един честен въпрос. " Главният прокурор явно злоупотребява със своята власт. Той сега изважда това дело, държано на трупчета, което чакахме да тръгне дълго време, с цел да се включи в борбата за своето оцеляване. Сваляне на имунитет от тази прокуратура няма да играе за основаване на чувство за правдивост “, разяснява проф. Дичев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР