Това ли е началото на края на войната в Украйна?Тед

...
Това ли е началото на края на войната в Украйна?Тед
Коментари Харесай

Това ли е началото на края на войната в Украйна?

Това ли е началото на края на войната в Украйна?

Тед Снайдър, responsiblestatecraft.org

 

Зеленски е изправен пред напън както от вътрешната страна в Украйна - от политическото и от военното управление, по този начин и извън - от основните сътрудници на страната

 

Зеленски е в спор с генералите си по отношение на контранастъплението и поради настояванията му да се пазят Бахмут и Авдеевка непременно

 

Високопоставен украински боен офицер сподели, че заповедите от кабинета на президента от време на време не са свързани с действителността на бойното поле

 

„ Не мисля, че войната е в задънена улица “, сподели украинският президент Володимир Зеленски пред NBC News на срещата с пресата тези дни. „ Те мислеха, че ще ни матират, само че това не се случи “, сподели той. Но съгласно последните изявленията на военното му управление то не е според с него. Политическият му вътрешен кръг счита, че неговото гледище за продължение на контранастъплението на Украйна е илюзия.

 

Зеленски е изправен пред напън както от вътрешната страна в Украйна, по този начин и извън. Нарастващият напън от вътрешната страна идва както от политическото, по този начин и от военното управление, а възходящият напън извън идва от основните сътрудници на Украйна.

 

Битката значително се разиграва в западните медии. Най-интимно, Зеленски е изправен пред рецензии от политическия си вътрешен кръг. Списание Time оповестява, че някои от съветниците на президента са се разтревожили, че неговата „ религия в крайната победа на Украйна над Русия е нереална “. Един от „ най-близките помощници “ на Зеленски сподели, че той “се самозалъгва “. Помощникът се оплака: „ Ние нямаме благоприятни условия. Ние не печелим. Но пробвай се да му го кажеш “.

 

Някои помощници на Зеленски споделят, че неговата неотстъпчивост пречи на способността на Украйна да се приспособява към променената действителност на бойното поле и се тормозят, че договарянията за съглашение с Русия остават тематика „ табу “.


Вътрешните рецензии идват и от висшите военни равнища. Съобщава се, че Зеленски е в спор с генералите си по отношение на провеждането на контранастъплението и поради настояванията му да се пазят Бахмут и Авдеевка непременно, което военното управление вижда като стратегическа неточност, която към този момент нанася тежки вреди на Украйна във бойци и съоръжение.

Високопоставен украински боен офицер сподели, че заповедите от кабинета на президента от време на време не са свързани с действителността на бойното поле и отбрани някои командири на фронтовата линия, които са почнали да се замислят и да отхвърлят да извършват „ заповедите от върха “.

 

Борбата на Зеленски с неговите генерали се ускори на 3 ноември, когато той уволни военачалник Виктор Хоренко, командващ силите за специфични интервенции на Украйна. Главнокомандващият украинската войска военачалник Валери Залужни не е изискал неговото уволняване. New York Times оповестява, че „ не е ясно дали военачалник Залужни, главокомандащият на силите на Украйна, е знаел авансово за плануваното уволняване “ и че „ уволнението наподобява подкопава престижа на военачалник Залужни “.
Уволнението изненада офицерите от американската войска, които „ описаха околните и ефикасни работни връзки с Хоренко “. Силите за специфични интервенции на Хоренко реализираха прочут триумф с ударите на огромни дистанции и диверсионните интервенции зад съветските линии. Но NYT оповестява, че е имало напрежение по отношение на това, което военните са „ възприели като политически ръководени решения по отношение на тактиката “, които са били неефективни и скъпи.

 

Напрежението на Зеленски с неговите генерали доближи връхната си точка с изявлението на Залужни за Economist от 1 ноември. Той твърди, че войната е стигнала до „ задънена улица “. Той призна, че „ най-вероятно няма да има бездънен и хубав пробив “. По-лошото е, че Залужни загатна, че патовата обстановка ще се трансформира в проваляне за Украйна. Безизходицата води до дълга война на безсилие.

 

 В съпътстващо есе, оповестено по едно и също време от Economist, той изясни, че дългата война „ като предписание, в множеството случаи, е от изгода за една от страните в спора. В нашия съответен случай това е Русия, защото тя има опция да възвърне и да построи своята военна мощност.

 

Залужни сподели, че при продължителна война Украйна ще изчерпи „ нужния размер “ ракети и муниции, до момента в който Русия, макар глобите, усилва индустриалния си потенциал. И даже да не е свършило нейното оръжие, добави той, ще се свършат хората, а войната на безсилие „ води до неналичието на способността на Украйна да реализира превъзходството си над врага в запасите посредством увеличение на техния брой “. Близък помощник на Зеленски сподели пред Time, че даже Съединени американски щати да дадат на Украйна всички нужни оръжия, Киев „ няма хората, които да ги употребяват “.

 

Кабинетът на Зеленски осъди Залужни, заявявайки, че това „ улеснява работата “ на Русия и провокира „ суматоха “ измежду западните сътрудници на Украйна. New York Times назовава това неодобрение „ впечатляващо публично неодобрение, което алармира за зараждащия раздор сред военното и цивилното управление на Украйна “.

 

В допълнение към натиска, приближаващ от вътрешния политически и боен кръг на Зеленски, дипломатическият напън идва и от интернационалните сътрудници на Зеленски.

Статия на NBC News от 3 ноември оповестява, че „ Съединени американски щати. и европейските чиновници започнаха безшумно да приказват с украинското държавно управление за това до какво могат да доведат вероятните мирни договаряния с Русия за прекратяването на войната. По-нататък в публикацията се споделя, цитирайки един сегашен и един някогашен почитан американски чиновник, осведомен с полемиките, че „ диалозите включват доста общи контури на това, от което Украйна може да би трябвало да се откаже, с цел да се реализира договорката “.

 

Тихите договаряния допускат единодушието на Съединени американски щати и техните европейски съдружници със Залужни, че Украйна може да не реализира своите цели на бойното поле и че реализацията на техните желания може да продължи да се затъмнява с продължителната борба и че може да се наложи да бъдат направени някои отстъпки.

 

Има удивително доближаване в езика, употребен от американските и европейските чиновници, и езика, употребен от помощниците на Залужни и Зеленски. NBC оповестява, че диалозите „ започнаха на фона на опасенията измежду американските и европейските чиновници, че войната е стигнала до задънена улица “. NBC оповестява, че сходно на Залужни, „ някои американски военни са почнали частно да употребяват термина „ невъзможност “, с цел да опишат настоящата борба в Украйна. “
Подобно на помощниците на Залужни и Зеленски, „ чиновниците от администрацията на Байдън също се тормозят, че Украйна изчерпва своите сили “. Според „ хората, осведомени с въпроса “, заяви NBC, „ президентът Джо Байдън е бил мощно фокусиран върху изчерпващите се военни сили на Украйна “. „ Човешката мощ “, е представен един от тези източници, „ е преди всичко измежду грижите на администрацията сега “.

 

Повтаряйки „ близкия асистент на Зеленски “, представен в Time, същият източник сподели: „ Съединени американски щати и техните съдружници могат да обезпечат на Украйна оръжията, само че в случай че ги няма способените сили, с цел да ги употребяват, това не е от огромна изгода “.

Тези опасения, заяви NBC, са предиздвикали американските чиновници да признаят уединено, че „ Украйна евентуално има време единствено до края на годината или малко по-късно, преди да стартират по-спешните полемики за мирните договаряния “.

А това са единствено няколко месеца. Тъй като бойното поле се обръща против Украйна, макар непреклонната „ религия на Зеленски в крайната победа на Украйна над Русия “, натискът, ориентиран към Зеленски, наподобява нараства, както от вътрешната страна, по този начин и извън, с цел да се обърне към дипломатическия фронт и да се изправи пред началото на края на войната.

 

Превод за “Труд news ” - Павел Павлов

 

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР