Това ли е краят на шведската стратегия срещу коронавируса? Въпросът

...
Това ли е краят на шведската стратегия срещу коронавируса? Въпросът
Коментари Харесай

COVID: Швеция с безпрецедентни ограничения в съвременната си история


Това ли е краят на шведската тактика против ковид а? Въпросът се разисква, откогато социалдемократическият министър председател Стефан Льофвен разгласи в понеделник, 16 ноември, възбраната за обществени събирания на повече от осем души. Тя влиза в действие от 24 ноември и ще трае най-малко за четири седмици. Ръководителят на държавното управление прикани шведите да живеят по  " новия стандарт "  за идващите месеци, това написа френското издание Le Monde.

„ Не ходете във фитнеса или библиотеката, не правете вечери или домашни празненства “, умолява той. Отмени всичко (...) . И не се опитвайте да заобикаляте [препоръките] .  "  Сериозен звук, наблягайки спешността на обстановката, която  " ще се утежни "  , Стефан Льофвен разясни, че ограниченията са  " невиждани в актуалната история "  на страната. На 10 ноември държавното управление му към този момент беше решило да забрани продажбата на алкохол от 22:00, като принуди питейните заведения и заведенията за хранене да затворят в 22:30, най-малко до 28 февруари 2021 година.

Дори в разгара на пандемията, напролет, Швеция не беше приела такива ограничавания. Предпочитайки рекомендациите пред възбраните, тогава кралството се отличи, отказвайки да ограничи популацията си и държейки учебните заведения и колежите си отворени.
Увеличаване на болестта
В началото на юни шведският метод изглеждаше несполучлив: тогава страната с 10 милиона поданици доближи четири пъти повече смъртни случаи, в сравнение с нейните три скандинавски съседи, избрали полу-ограничаване. Дори стопански резултатите му бяха по-малко положителни, като през второто тримесечие спадът на вътрешния му артикул бе 8,6% (срещу 7,4% за Дания, 6,3% за Норвегия и 3,2% за Финландия).

Това лято Швеция съумя да овладее пандемията. И в продължение на няколко седмици при започване на есента страната като че ли избягваше втората вълна.

Франция се готви да стартира национална акция за имунизация против ковид през януари , когато се надява, че имунизациите ще бъдат утвърдени и налични.

Правителството се тормози, че  милиони французи ще откажат имунизация , откакто изследване сподели, че единствено 59% от хората са подготвени да се имунизират. " Опасявам се, че незадоволително французи ще се имунизират ", съобщи министър председателят Жан Кастекс, представен от БГНЕС. 

Франция е планувала 1,5 милиарда евро за закупуване на ваксини през 2021 г. Страната е сложила варианти за " няколко стотици милиона " дози от разнообразни фармацевтични компании. Крайният избор ще бъде за имунизацията, " която дава най-хубавия късмет да се овладее пандемията ", без да съставлява " даже и минимален риск " за здравето на хората.

Ваксините против COVID-19 в Белгия ще са безвъзмездни , само че слагането им няма да бъде наложително.  " Ваксините няма да са наложителни. Ще би трябвало да убедим хората, че те са положителни, ефикасни и безвредни ", съобщи белгийският здравен министър Франк Ванденбрук. 

Целта е да се имунизира 70% от популацията на страната, това са минимум 8 милиона души. Проучване сподели, че 1 от 6 белгийци желае да бъде имунизиран против ковид а. 

По-рано от Световната здравна организация (СЗО) предупредиха  да не се понижава бдителността в битката с ковид а поради позитивните вести за вероятни ваксини . Генералният шеф Тедрос Гебрейесус съобщи, че страните нямат опрощение за безучастие.

Не е време за лекомислие . Въпреки че продължаваме да получаваме обнадеждаващи вести за имунизациите против COVID-19, оставаме внимателно оптимистични по отношение на опцията те да стартират да идват през идващите месеци.  Изключително загрижени сме поради вълната нови случаи, която следим в някои страни, изключително в Европа и Америка , здравните служащи и здравните системи се намират в точката на изкривяване “, сподели той, представен от БНР.

Очаква се днес  Европейската комисия да подписа контракт с пета фармацевтична компания – „ CureVac “, която създава ваксина против COVID-19 , заяви ръководителят на комисията Урсула фон дер Лайен. Брюксел води договаряния и с американската компания „ Moderna “, която разгласи през вчерашния ден, че нейната пробна ваксина е посочила близо 95% успеваемост. Досега Еврокомисията е договорила близо 2 милиарда дози от разнообразни ваксини, които да бъдат доставени незабавно щом препаратите станат подготвени.

От фармацевтичната компания " Pfizer " оповестиха, че започват  пилотна стратегия за имунизация против COVID-19 в четири американски щата . Целта е да се приготви проект за доставка на имунизацията, която се съхранява при минус 70 градуса по Целзий.

Ограничения в Европа  

Строги ограничавания влязоха в действие в Австрия . Забранява се придвижването на хора по улиците без основателна причина. Затворени са комерсиалните центрове и козметичните салони, а  учениците от началните и междинните учебни заведения ще учат достанционно. Мерките ще работят до 6 декември. 

В същото време  в Сърбия  ограничава работата на кафенетата, нощните клубове, заведенията за хранене, както и на комерсиалните центрове и магазините -  от 21 часа до 5 часа сутринта. Мерките ще бъдат в действие 15 дни - до 1 декември, когато държавното управление още веднъж ще ги обсъди
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР