Това, което стана известно като Covid-19, или новия коронавирус, започна

...
Това, което стана известно като Covid-19, или новия коронавирус, започна
Коментари Харесай

Ето какво се случва с белите дробове на хора с COVID-19

Това, което стана известно като Covid-19, или новия ковид, стартира в края на 2019 година като група случаи на пневмония с незнайна причина. Причината за пневмонията след това бе открита – нов вирус, причиняващ тежък изострен респираторен синдром, пише Guardian.

Сега към този момент коронавирусът е разгласен за пандемия от Световната здравна организация (СЗО). Но по-голямата част от хората, които заболяват, страдат единствено от леки признаци на настинка.

СЗО споделя, че към 80% от хората с Covid-19 се възвръщат, без да се нуждаят от профилирано лекуване. Само към един на шестима се разболява съществено „ и развива затруднено дишане “.

И по този начин, по какъв начин коронавирусът може да се трансформира в по-сериозно заболяване, включващо пневмония, и какво значи това за белите дробове и останалата част от тялото ни?

Guardian Australia беседва с проф. Джон Уилсън от Кралския австралийски лицей. Той споделя, че съвсем всички съществени последствия от Covid-19 са на присъща пневмония.

Уилсън твърди, че пациентите, които се заразяват с Covid-19, могат да бъдат разпределени в четири обширни категории. Най-малко тежки са случаите на хората, които са „ субклинични “ и които имат вируса, само че нямат признаци. Следват тези, които получават зараза в горните дихателни пътища, което значи, че човек има тресчица и кашлица и може би по-леки признаци като главоболие или конюнктивит.

Най-голямата група от хората, които дават позитивни проби за ковид и които е най-вероятно да бъдат настанени в болница и оперирани, са тези, които развиват типични грипоподобни признаци.

Четвърта група, споделя Уилсън, развива тежко заболяване, което се отличава с пневмония. Той споделя: „ В Ухан почти 6% от инфектираните са имали тежко заболяване. “

Според СЗО възрастните хора и хората с хронични проблеми като високо кръвно налягане, болести на сърцето и белите дробове или диабет са по-склонни да развият съществени признаци.

Как се развива пневмонията?

Когато хората с Covid-19 развият кашлица и тресчица, това е резултат от инфекцията, достигаща до дихателното дърво – въздушните канали, които организират въздух сред белите дробове и извън. Специалистът изяснява: „ Лигавицата на дихателното дърво се наранява, причинявайки инфектиране. Това от своя страна нервира нервите в лигавицата на дихателните пътища. Дори единствено петънцето прахуляк може да подтиква кашлица. И в случай че това положение се утежни, инфекцията отива към газообменните единици, които са в края на въздушните канали. Ако се заразят, те реагират посредством изтичане на инфекциозен материал във въздушните торбички, които са в дъното на белите ни дробове. “

Ако въздушните торбички по-късно се възпалят, показва докторът, това предизвиква “изхвърляне на инфекциозен материал [течност и възпалителни клетки] в белите дробове и се стига до пневмония. ”

Проф. Джон Уилсън споделя, че белите дробове, които се пълнят с инфекциозен материал, не са в положение да получават задоволително О2 в кръвта, намалявайки способността на организма да поеме О2 и да се освободи от въглеродния двуокис. “Това е нормалната причина за гибел с тежка пневмония ”, споделя той.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР