Това, което най-често се възпява в песните, е любовта, виното

...
Това, което най-често се възпява в песните, е любовта, виното
Коментари Харесай

Традициите на Трифон Зарезан

Това, което най-често се възпява в песните, е любовта, виното и другарството. По някакъв метод и трите са свързани между тях. Но да не се задълбочаваме в прекомерно метафизичен тематики, а да обърнем внимание на виното. То носи след себе си обич, идва с обич и въобще любовта и виното вървят ръка за ръка.

Ето за какво е неправилен оня спор за Свети Валентин и Трифон Зарезан. Празнувайте каквото и както желаете, по опция постоянно с компанията на хубаво домашно вино.

У нас Трифон Зарезан се отбелязва по нов жанр на 1 февруари и по остарял жанр на 14 февруари. Интересното при този празник са старите български обичаи, които тук-там в България съблюдават и през днешния ден. Точно това ѝ е хубавото на традицията, колкото по-стара е, толкоз по-хубава, тъкмо както остарялото вино и остарялото другарство.

Традициите на Трифон Зарезан

 Трифон Зарезан

Та за традициите около Трифон Зарезан може да се приказва дълго на тази тематика. Нека да разгледаме обичаите, свързани с деня на хубавото вино.

Най-съществената традиция от празника е обвързвана с първото зарязване на лозичките за годината. Това се прави за да има огромна и хубава годишна продукция през годината. Оттам идва и името на Трифон Зарезан – Подрязан.

Този интервал от годината е единственият, в който лозарите нямат доста работа и могат да се съберат всички дружно и да се повеселят.

След това настава пролетта и работата по новата годишна продукция стартира. Именно поради това празникът е с дълготрайност 3 дни – доста веселба, вино и смях.

 14 февруари Трифон Зарезан

Когато отидат на лозето, мъжете се прекръстват и по-късно изрязват три пръчки от лозичките, след което наливат виното в лозичките, прекръстват се още веднъж – това е ритуалът зарязване. Следва да се избере кой от всички мъже ще бъде Цар на лозята. Когато е определен, би трябвало да бъде закичен с венци от лозови пръчки, сяда на колесаря.

Колесарят е теглен от останалите мъже и по този метод се връщат в центъра на селото. Започват да се обикалят всички къщи – домакините би трябвало да изнесат вино, да дадат първо на царя, след това и на останалите. Когато остане вино в котела, плиска се по царя и по-късно се изрича благословия за благодат.

Когато стигнат дома на царя, той се преоблича с нови и чисти облекла и сяда на огромна софра, на която всички хора от селото могат да участват. Следващите два дни от празниците назовават Трифунци. Те се означават по друг метод - за предотвратяване от вълци.

Жените месят ритуален самун, раздават от него на съседите и каквото остане се поставя в кърмата на животните. Това се прави, с цел да могат всички да се предпазят от вълците – и хора, и животни.

 Трапеза за Трифон Зарезан Снимка: Невена Блажева Иванова

На тези два дни дамите не трябва да плетат, да шият и въобще да употребяват ножици.

Какво се готви на Трифон Зарезан

Българските домакини по традиция би трябвало да се разсънят преди изгрев слънце и да изпържат в дребен меден тиган пиле, което са напълнили с ориз или пълнена кокошка с ориз.

В бъклицата пък се поставя хубаво вино и дружно с пилето и малко домашно подготвен самун, мъжът отива на лозето, където се събират всички мъже от селото. Това е началото на празника.

Вижте още вкусни хрумвания за Празника на влюбените.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР