Това, което мнозина си мислеха, че няма да се случи,

...
Това, което мнозина си мислеха, че няма да се случи,
Коментари Харесай

Асандж се връща в родината си

Това, което мнозина си мислеха, че няма да се случи, към този момент е реалност. Джулиан Асандж излезе от английския затвор, в който се намира и получава свободата си.

Преди да се прибере в родната си Австралия обаче, Асандж ще се изправи пред американски съд на северните Марианските острови. Архипелагът е под юрисдикцията на Съединени американски щати и по този метод Асандж ще се изправи пред американски съд без потребността да посещава Съединени американски щати – нещо, което той искаше да избегне по всевъзможен метод. Там той ще пледира отговорен по углавно обвиняване за нарушение на така наречен „ Шпионски закон “. Асандж публично ще се признае за отговорен в това, че е придобил по противозаконен метод, а след това популяризирал класифицирана информация, обвързвана с националната сигурност на Съединени американски щати.

Изслушването на Асандж ще се организира в сряда сутринта на най-големия от севрномарианските острови Сайпан. Очаква се съдията по делото да одобри признанието му във виновност. Tой обаче ще бъде освободен и щесе завърне в родината си. Причината за това е 14-годишната сага, включваща дългогодишен престой в еквадорското посолство в Лондон и над пет години, прекарани в британския затвор „ Белмарш “. Присъдата, която се чака Асандж да получи е 62 месеца. НоТой ще бъде пуснат на независимост, заради това, че е бил затворен повече от плануваното. От Wikileaks, уеб сайтът, който Асандж сътвори и разгласява секретните документи, показаха удовлетворение от развръзката.

„ Wikileaks разгласява разтърсващи истории за държавна корупция и нарушавания на човешките права, държейки мощните на деня виновни за това. В качеството си на основен редактор, Джулиан заплати жестока цена за отстояване на правилата си и правото на хората да знаят “, пишат от уеб страницата.

Създаден през 2006, Wikileaks разгласява над 10 милиона документа. В тях се разкриват военни закононарушения и корупция, засягащи войните на Съединени американски щати в Ирак и Афганистан, данни от дипломатическа връзка и други Важни бяха и разкрития за световните шпионски дейности на Съединени американски щати и пубилуването на архивите, известни като Vault 7. Те хвърлят светлина върху кибероръжията, които Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати употребява, както против нарушители и терористи, по този начин и към съюзни на Съединени американски щати държавни управления.

Двама от доближените на Асандж и източници на материалите в Wikileaks, нямаха шанс с американското правораздаване. Бившият сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ Джошуа Шулте получава ефикасна присъда от 40 години. Челси Манинг, редови войник от американската войска, получи 35 години затвор. Манинг разкрива за Wikileaks секретни документи, свързани с нарушавания, осъществени в афганистанската и в иракските войни. Той получава присъдата си през 2017 по време на мандата на тогавашния президент на Съединени американски щати Барак Обама.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР