Според отчета на AlixPartners за глобалните перспективи в автомобилостроенето през

...
Според отчета на AlixPartners за глобалните перспективи в автомобилостроенето през
Коментари Харесай

Неочаквана прогноза: до 2030 година китайските автомобили ще заемат 33% от световния пазар

Според доклада на AlixPartners за световните вероятности в автомобилостроенето през 2024 година китайските производители на коли ще заемат водеща позиция в промишлеността, която обичайно се управлява от Запада, Япония и Южна Корея. До 2030 година китайските марки ще се трансфорат в преобладаваща мощ на международния пазар, продавайки 9 млн. автомобила отвън Китай и постигайки 33% дял в международен мащаб. Растежът ще бъде реализиран посредством конкурентно ценообразуване, локализирано произвеждане на задграничните пазари и произвеждане на високотехнологични коли. За да изпреварят конкуренцията, китайските производители са съкратили на половина времето за създаване на електрически автомобили спрямо обичайните компании. Вместо 40 месеца, в този момент им трябват единствено 20 месеца.

През миналите 50 години автомобилната промишленост претърпя няколко основни момента: появяването на японската технология през 70-те години, възходът на корейските производители на коли и пробивът на Tesla. Сега Китай се трансформира в самобитен бунтовник в промишлеността, предлагайки по-достъпни и софтуерно усъвършенствани коли. До 2030 година съвсем половината от международните продажби на коли ще бъдат транспортни средства, употребяващи нова сила (в Китай това са електрическите коли с акумулатори и хибридните коли с опция за включване към електрическата мрежа). Китайските марки ще завладеят една трета от интернационалния пазар. Доставчиците на коли, чиито маржове в този момент са по-ниски от тези на производителите на автентично съоръжение (ОЕМ) по света, ще могат да получат преимущество в ценовата война и възходящото търсене на по-усъвършенствани електрически и софтуерни функционалности в колите на бъдещето.

Пазарът на коли в Съединени американски щати ще претърпи съществени промени. Днес автомобилният парк на страната се състои най-вече от по-стари транспортни средства, проектирани благодарение на хардуерен метод. По създание те не могат да действат като смарт телефони, получаващи актуализации по въздуха.

В доклада на AlixPartners се предвижда, че до 2032 година 24% от продажбите в Съединени американски щати ще се състоят от доста по-технологични коли. Това, от своя страна, ще разреши на производителите да генерират спомагателни доходи от към 650 $ годишно от всеки подобен автомобил.
Според анализаторите автомобилните производители, които не желаят да се трансформират, са застрашени от „ морално остаряване “. Китайските компании, които натъртват на дизайна, технологиите и ценовите преимущества, диктуват новите правила на играта в международната автомобилна промишленост.

Китайските производители на коли ще реализиран 3% пазарен дял в Северна Америка, основно в Мексико, където до 2030 година всеки пети автомобил ще бъде китайски. В множеството други огромни райони на света делът на китайските автомобилни производители ще нараства експоненциално. Тези райони включват Централна и Южна Америка, Югоизточна Азия, Близкия изток и Африка.

В рамките на Китай пазарният дял на локалните марки ще нарасне от 59% на 72%. Традиционните производители на коли като General Motors доста изгубиха позиции в КНР през последните години заради бързия напредък на локалните BYD, Geely, NIO и Xpeng. В Европа, където китайските производители на коли също бележат бърз напредък, техният пазарен дял ще се удвои от 6% на 12% до 2030 година Китайските марки имат 35% ценово преимущество, тъй че могат да понижат цените в Европа и на други места, с цел да компенсират митата. Това преимущество се дължи на два фактора: по-ниски разноски за труд и висока степен на отвесната интеграция. Китайските производители на коли сами управляват доста стадии от производството – от доставчиците на първични материали и съставни елементи до крайното сглобяване и тяхната продажба на други производители на коли.

Китайските производители са съкратили на половина времето за създаване на електрическите автомобили спрямо обичайните компании. Вместо 40 месеца, те се нуждаят единствено от 20 месеца.
Това е реализирано посредством усъвършенстване на проектирането и тестването с акцент върху спазването на стандартите, а не върху свръхинженеринга. Китайските електрически коли са с 2-3 години по-млади от моделите на други марки. Средно те са на пазара едвам от 1,6 години. Бързото увеличение на потенциала на интернационалния товарен превоз спомага за улеснение на износа на коли от Китай. Китайските компании възприемат метод на директни продажби, който обезпечава на клиентите единно и транспарантно обслужване. Разнообразието на каналите за продажба и маркетинг подтиква по-голямото взаимоотношение с потребителите.

Докладът на AlixPartners съдържа и други значими констатации. Така да вземем за пример цената на акумулаторните акумулатори, които съставляват 35% от общата цена на един електрически автомобил, бързо понижава с помощта на нововъведенията в химическия състав и спадащите цени на материалите. Въпреки че разноските за първични материали понижават, колите с мотори с вътрешно горене към момента имат доста преимущество. Материалите за електрическите коли с акумулатори остават с 85% по-скъпи, в сравнение с за колите с мотори с вътрешно горене.

Европа усеща накъде вървят нещата и преди известно време наложи съществени мита върху всички китайски ДВГ коли, електрически автомобили и хибриди, които при електрическите коли доближиха до 38,1%. Но Китай мигновено отвърна на удара на Европа и приготвя 25% мито върху европейските коли, внасяни в Китай. Самите китайски производители на електрически автомобили приканиха за 25-процентно мито върху европейските коли с мотори с вътрешно горене (ДВГ). Предложението е в отговор на решението на Европейския съюз да увеличи вносните мита за електрическите коли, създадени в Китай, до 38,1%.

Ето че по всичко проличава, че Китай ще господства и в тази промишленост.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР