Това, което е вълнуващо при търсенето на произхода на човека,

...
Това, което е вълнуващо при търсенето на произхода на човека,
Коментари Харесай

Първият европеец е живял... в България!

Това, което е вълнуващо при търсенето на произхода на индивида, е, че всяко ново изобретение може да сложи всичко под въпрос. Такъв е казусът с разкопките в пещерата " Бачо Киро ", осъществени от екипа на френския палеоантрополог Жан-Жак Юблен от Института по антропология " Макс Планк " в Лайпциг и професор в " Колеж дьо Франс ", за които написа списание Nature.

Този откривател е привикнал със сензационните открития. Още през 2017 година той откри в Мароко доайена на днешното човечество - съвременен човек на възраст от 315 000 години. Този път ни показва най-стария европеец. Той е на възраст сред 45 000 и 46 000 години. Всъщност има пет такива индивида. Но не си представяйте превъзходни черепи и цели скелети. Това, което германско-българският екип откри, се свежда до зъб и десетки мънички костни фрагменти, които не могат да бъдат разпознати образно. Единствено анализът на митохондриалната ДНК и костните протеини даде съображение да бъдат приписани на актуалните хора (Homo sapiens), разяснява френското списание Le Point .



Да се върнем към дългата история на пещерата " Бачо Киро ". Открита е през 1890 година В началото е била отворена за гости поради естествената си хубост. През 30-те години британска археоложка прави разкопки, без да откри доста безапелационни резултати. Четиридесет години по-късно следва полски екип, който се натъква на откъс от човешка челюст и някои костни парчета. " Според инструментите, които ги съпровождат, тези вкаменелости изглеждаха като че ли датирани от преходния интервал, когато актуалните хора са почнали да заменят неандерталците. Това ме накара да отида да видя на място. За страдание, костните фрагменти са били изгубени ", изяснява Жан-Жак Юблен. Но той не се отхвърля и взема решение да стартира разкопки в партньорство с български откриватели. След като е издадено позволение, екипът му стартира работа през 2015 година

Съвременният човек е дошъл доста по-рано в Европа, в сравнение с се смяташе до момента

Тогава те се натъкват на изключителна находка. Хиляди костни фрагменти, принадлежащи на няколко скотски типа, голям брой остриета и други принадлежности, и даже детайли от украшения. И измежду всичко това доста фрагменти от човешка кост, които съгласно разбор принадлежат на пет индивида. Юблен и българските му сътрудници незабавно се базират на най-надеждните способи за датиране. Присъдата е издадена: сред 45 820 и 43 650 години. И евентуално допустима древност от 46 940 години. Това прави тези смели жители на българската пещера най-старите европейци от своето потекло. " Това потвърждава, че актуалният човек е дошъл доста по-рано в Европа, в сравнение с се смяташе до момента ", споделя Жан-Жак Юблен.

Мъжете (или жените) от Бачо Киро обаче не са се стремили да завладеят Европа. Това знаем още веднъж с помощта на генетиката и разбора на протеини. Европейците от идващите хилядолетия не са техни потомци. Следователно би трябвало да се счита, че тази група от хора съставлява единствено авангард, който не е пуснал корени.

" Завладяването на Европа е артикул на няколко миграционни талази. Може да се допусне, че групата от Бачо Киро се възползва от световното стопляне, с цел да мигрира на север, преди да изчезне по време на идващото захлаждане ", изяснява Жан-Жак Юблен. Хипотеза, която се удостоверява от наличието в пещерата на скотски типове, приспособени към топло и студено. Истинското завземане на Европа от Homo sapiens ще се случи две или три хиляди години по-късно.

Неандерталците са имитатори

Значението на пещерата " Бачо Киро " се дължи освен на нейното минало. Тя може да постави завършек на няколкогодишен спор сред палеоантрополозите. А точно, дали неандерталците сами са изобретили инструментите, които употребяват? Или просто тогава са достигнали пика в литиевата си промишленост - Шателперонът за актуалния човек? Според Жан-Жак Юблен, откритите в българската пещера принадлежности потвърждават, че неандерталците са били единствено " имитатори "!

Най-добре да му дадем думата: " Дълго време белегът за идването на актуалния човек в междинните ширини е промишлеността на Ауриняци, датираща от горния палеолит. Тук обаче имаме междинна промишленост сред тази на среднокаменната ера в Африка и тази на Ауриняци. Индустрия, която към този момент е разпозната в Ливан и в пустинята Негев. Това значи, че доста преди Ауриняци и Шателперон в Европа към този момент е имало модерни мъже, способни да създават украшения, идентични на тези, създадени от неандерталците съвсем 2 000 години по-късно. За мен въпросът е организиран: промишлеността от интервала Шателперон, употребена от неандерталците, е плод на взаимоотношение със актуалните хора. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР