Това каза за ФрогНюз криминалният психолог д-р Велина Владимирова. Когато един

...
Това каза за ФрогНюз криминалният психолог д-р Велина Владимирова. Когато един
Коментари Харесай

Криминален психолог за Фрог: Нито един случай на изчезнали хора, не прилича на друг

Това сподели за ФрогНюз престъпният психолог доктор Велина Владимирова.

 

Когато един човек изчезне е най-важно да се откри каква е повода това да се случи. В огромна част от случаите, престъпните психолози нямат място при такива проблеми. Това нормално са хора, които са се изгубили в планината, деца, които са избягали от родителите си, тъй като са се скарали. Ако се касае за планинско избавяне, най-често полицията и планинските служби се оправят без намесата на престъпни психолози, изясни доктор Владимирова.

Криминалните психолози нормално работят в случаите с безследно изчезнали лица, които ги няма от по-дълъг интервал от време. Тогава е належащо да се направи един разбор на информацията, която е събрана, изготвя се оценка на това какви дейности бихме могли да предприемем, дали ще има потребност от група от хора или съответен човек, с който бихме желали да приказваме, по-късно най-често се вършат полиграфски проучвания, добави тя.

Успявали сме да открием много безследно изчезнали хора, само че в тези случаи нормално става въпрос за престъпни действия, най-много убийства. 

Когато има други проблеми, сходни на тези с изчезналия от Перник Сашко, рядко ни търсят. В този случай други органи работеха взаимно и казусът беше позволен с тяхна помощ.

 

Тогава за изчистване на съпричастност бяха употребявали полиграфски проучвания за близкия кръг от хора на детето, с цел да може полицията да почисти фокуса си върху други дейности за изгубването на детето, показа престъпният психолог.

Сега има различен проблем с изчезналото момче в Перник след “Сурва ”. На този стадий не са ни търсили по съответния случай, тъй като най-вероятно полицията прави нужните дейности, като снемане на пояснения, огледи, назначение на експертизи в случай че това е нужно  и така нататък

 

Тук би трябвало да подчертаем, че престъпните психолози вземат участие в работата обвързвана с търсене на изчезнали хора, когато има доказателства за престъпно действие, т.е. ние оказваме помощ дотолкоз, доколкото полицията към този момент има някакви версии и ние използваме принадлежности, с които можем да дадем заключения или насоки към избрана версия.

Работили сме по проблеми с девойки, които са били трафикирани в непознати страни и те са били откривани. Имало е и случаи, при които са откривани скелети на хора или единствено техни елементи, както и неразрешени такива, т.е. лицата не са бивани открити, каза  доктор Велина Владимирова. 

 

Когато има похищение, там индивидът е липсващ, само че закононарушението е напълно друго и обикновено  се стига до процеси на договаряния. Това са други обстановки, при които по някакъв метод похитителите се свързват с родственици или близки и декларират претенции, тъй като нормално хората ги отвличат за да се завоюва нещо, акцентира тя.

При множеството случаи, по които работим, най-често се стига до полиграфско проучване на възможни лица, които са съпричастни по някакъв метод към изгубването на съответния човек. 

В някои от случаите се прави психичен профил, в който се употребяват данни за жертвата, от време на време се прави психичен портрет, с цел да се реши по какъв начин да се работи върху него и така нататък, изясни доктор Велина Владимирова.

Констанца Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР