Това каза в интервю за ФАКТИ политологът Калоян Велчев. Той

...
Това каза в интервю за ФАКТИ политологът Калоян Велчев. Той
Коментари Харесай

Калоян Велчев: Огромно количество надежди се фокусира в успешните министри от служебния кабинет

Това сподели в изявление за ФАКТИ политологът Калоян Велчев. Той разясни, че посоката на смяна на системата в към президентска република, като беше безапелационен, че това не би било решение на актуалната политическа рецесия.

" Държавният глава има задоволително пълномощия и лостове за въздействие в политическия ни живот ", счита той.

При едни нови парламентарни избори, " съществени промени могат да настъпят, в случай че в борбата за властта се включат нови политически субекти ", счита още Велчев. " Кирил Петков към този момент даде поръчка, че ще остане в политиката. Ако за късото време, което ще има до изборите, успее да осъществя политически план, или да поддържа към този момент настоящ подобен – това може да промени цялостната картина ", сподели политологът.

" Мисля, че за всеки е ясно, че се намираме в политическа рецесия. Тя не е от през днешния ден, а може би повече от година. Летните митинги от предишното лято стартираха процеса, Борисов го задълбочи, отказвайки да се отдръпна и предлагайки ни избори за Велико Народно Събрание и нова Конституция. Изборите от 4 април ни дадоха изненадващи резултати и мандат за политическа смяна. Изборите от 11 юли затвърдиха мандата за смяна. Управление на партиите на митинга, подкрепено от Българска социалистическа партия, изглеждаше като най-логичния излаз от създалата се комплицирана обстановка. Вместо това Има Такъв Народ съобщи митинга и вкара политическата рецесия вътре в институциите на обществената власт, разрушавайки и дребното доверие, което бе останало в политическата ни система. Към днешна дата може би не приказваме за рецесия, а рецесии и наподобява мъчно ще се реализира единодушие кой и по какъв начин ще ги позволява. " - разяснява той.

" Президентска република не е решение на политическата рецесия. Предвид обстановката, която описахме и невъзможността на партиите да се консолидират към общо решение и образуване на ръководство, доверието в нашата парламентарна народна власт стартира да се слага под въпрос. Доверието в партиите е ниско, в институциите също. Масовото ни схващане отхвърля като неприемливи съществени механизми на представителната народна власт като разговор, единодушие, съдружно ръководство, които са неизбежни, с цел да може тя да действа дейно. Това, несъмнено, е подбудено от една насъбрана с времето серия от разочарования у жителите, която Има Такъв Народ доста сполучливо съумяха да експлоатират.

Слави Трифонов имаше неповторимия късмет да направи коалиция, за която имаше необятен публичен консенсус и без никакви проблеми да изкомуникира с жителите за какво коалиция е нужна. Това беше единственият вероятен път за дълбока смяна. Вместо това, той подцени хубавичко логиката и омаскари политическата ни система, което точно ни тласка да мислим в посока на смяна на самата система.

Тук е значимо да кажем, че президента има задоволително пълномощия и лостове за въздействие в политическия ни живот. Влиянието и интензивността зависят както от самата му персона, по този начин и от разпределението на силите в Народното събрание и държавното управление, от цялостната политическа картина. Когато имаме фрагментиран парламент като настоящия, президентът получава повече независимост на деяние. Когато имаме спешна обстановка като сегашната, президентът постоянно се трансформира в център на властта и в артистът, който предлага и води към решение на рецесията. Затова и не мисля, че има належаща потребност от усилване на пълномощията на президента.

Факт е, че спрямо Народното събрание, кабинета и премиера, президентът има по-малко официални пълномощия. Но ние сме привикнали дълги години нашата система да действа посредством твърди и ясни болшинства, които ръководят, а обстановката се трансформира, което постанова президентската институция да се намесва все по-активно при вземането на значими политически решения и да бъде фактор за тях. Към това можем да прибавим обстоятелството, че активизмът на Радев задава упования президентската институция да продължи да се движи в сходна дейна линия и за в бъдеще. И в последна сметка, без да вършим трагични промени в нашата система, ролята на президента в нея, съгласно мен ще бъде засилена, а и към този момент се ускорява. " - съобщи Калоян Велчев.

" Наличието на директно определен президент с избран набор от пълномощия е причина за поява на напрежение сред институциите. Ние имаме такава обстановка. Тя обаче е и опция за взаимно въздържане и надзор сред институциите. С дейностите си президентът може да бъде както причина за основаване на рецесия, по този начин и главен фактор в нейното решение. В актуалната обстановка погледите са ориентирани точно към Радев с вярата за излаз от рецесията. Президентът може да заеме по-активна позиция и да призове обществено Има Такъв Народ, Демократична България, ИБГНИ и Българска социалистическа партия да образуват ръководство. " - сподели Велчев.

" Ключът към сформиране на държавно управление към момента е в джоба на Има Такъв Народ. От партията на Слави Трифонов обаче неведнъж отхвърлиха да отворят вратата към едно въпреки и краткотрайно ръководство. Поради тази причина, шансът да се образува кабинет в границите на този парламент наподобява доста дребен. " - разяснява той.

" Сериозни промени могат да настъпят, в случай че в борбата за властта се включат нови политически субекти. Огромно количество очаквания се концентрира в сполучливите министри от служебния кабинет на Радев. Един от тях - Кирил Петков, към този момент даде поръчка, че ще остане в политиката. Ако за късото време, което ще има до изборите, успее да осъществя политически план, или да поддържа към този момент настоящ подобен – това може да промени цялостната картина и най-вероятно Кирил Петков ще събере сериозна поддръжка към себе си. " - приключи политологът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР