Това каза пред БНР Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на енергетиката

...
Това каза пред БНР Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на енергетиката
Коментари Харесай

Явор Куюмджиев: Шизофренно е - протестираме срещу руския газ, а го потребяваме на по-висока цена

Това сподели пред БНР Явор Куюмджиев, някогашен заместник-министър на енергетиката и ексдепутат от Българска социалистическа партия.

Когато се вземат политически решения за непринудено отричане от единствения снабдител, би трябвало да си плащаме цената. И сега има доста газ, само че е съветски. Балканският полуостров е съвсем откъснат от газопреносната мрежа на Европа. За разтоварване на полутечен газ имаме една опция - Ревитуса. А Турция има специфичност на законодателството - не може непознати оператори да транспортират газ през тяхната газопреносна система. Има вид турската държавна газова компания да купи газа и да ни го препродаде на цена, каквато реши. Освен това Турция е огромен консуматор на газ. Идва зимният сезон и всички купуват газ с огромна скорост, пълнят си хранилищата. Ще става все по мъчно.

Дори и да тръгнат да се водят диалози с " Газпром ", двоумя се, че ще ни посрещнат с отворени прегръдки. Решението е да се тегли заем, държавното управление да се приготви с пари, с цел да купува безценен газ и да направи стратегия за отплата на хората и на бизнеса.Той акцентира, че " енергетиката не е баничарница и на постовете би трябвало да се назначават хора с богат опит ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР