Това е важна стъпка за галактическата археология Космическият телескоп Гая,

...
Това е важна стъпка за галактическата археология Космическият телескоп Гая,
Коментари Харесай

Учени откриха звезди, за които се смята, че са участвали в образуването на Млечния път

Това е значима стъпка за галактическата археология
Космическият телескоп " Гая ", който картографира Млечния път, разпознава две групи остарели звезди в сърцето на нашата вселена, за които се счита, че са взели участие в нейното образуване преди повече от 12 милиарда години, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Тези два " звездни потока " с въртеливото си придвижване са сходни на " първите градивни детайли " на античното сърце на Млечния път, където са се родили първите звезди, преди галактиката да се разрасне и да придобие сегашната си спираловидна форма, споделя Кяти Малхан от немския Институт " Макс Планк " за астрофизика.

Според събраните данни всеки от двете звездни групи е с масата на към 10 милиона слънца.

" За първи път съумяваме да идентифицираме фрагменти от тази протогалактика ", наречена Шакти и Шива - на имената на индуистките богове, " чийто съюз е дал началото на космоса ", изяснява водещият създател на проучването, оповестено в " Астрофизикъл джърнъл ".

Космическият телескоп " Гая " на Европейската галактическа организация (ЕКА), който от 10 години работи на 1,5 млн. км от Земята, през 2022 година даде триизмерна карта на разположението и придвижванията на повече от 1,8 милиарда звезди.

Тази карта разреши да бъде разпозната популация на звезди, наречени " небогати остарели сърца " поради тяхната възраст. Тя е обвързвана с ниска металичност (химически индикатор за възрастта на звездата) и централното им местонахождение.

Това е значима стъпка за галактическата археология, чиято цел е да възвърне другите столетия в историята на Млечния път " по същия метод, по който археолозите биха реконструирали историята на един град ", се споделя в прессъобщение на Института " Макс Планк " за астрофизика.

Така моделът на еволюцията на Млечния път допуска " остарял централен град, заобиколен от по-нови квартали ", означават от института.

Но " колкото по-назад във времето и пространството се връщаме, толкоз повече се размива картината на галактическата история ", показва Кяти Малхан.

Затова астрономите изследват това ядро, разпознато през 2022 година Те употребяват извадка от шест милиона звезди и изследват техния химически състав и състояние благодарение на изкуствен интелект.

По този метод те са определили двата " звездни потока " - Шакти и Шива, образувани преди 12-13 милиарда години, в ранния интервал на Млечния път.

Изненадващо е, че техните звезди имат извънредно висока металичност за тази огромна възраст. Това евентуално е знак, че са потомци на по-ранно потомство звезди. Когато е настъпила гибелта им, те са освободили химични детайли, които са в основата на междузвездния газ, от който са произлезли звездите Шакти и Шива.

" Една от задачите на " Гая " е да хвърли светлина върху детството на нашата вселена и тя към този момент е в развой на осъществяване ", споделя Тимо Прусти, теоретичен началник на плана в ЕКА. Дори и да е мъчно да се " открие първичният ембрион " на Млечния път, прибавя Кяти Малхан.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР