Това е рубриката, в която ще ви припомним, какви важни

...
Това е рубриката, в която ще ви припомним, какви важни
Коментари Харесай

На този ден: Днес е Денят на българския художник

Това е рубриката, в която ще ви напомним, какви значими събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни обстоятелства и истории.
Прочетете още
Кучето Лайка е първото животно, полетяло в орбита към Земята



То е изстреляно на борда на руския неестествен сателит „ Спутник-2 “ на 3 ноември 1957 година Кучето Лайка е открито скитащо по улиците на Москва. То е 3-годишно женско куче, от смесена порода самоед-териер и тежи съвсем 6 кг. „ Лайка “ е и названието на порода кучета, сходни на хъскито. Името ѝ е заменено на Кудрявка. Наричана е още Жучка и Лимончик. Американската преса я назовава „ Мутник “.

Лайка умира няколко часа след изстрелването от стрес и прегряване, евентуално породени след несполучливото обособяване на непотребния товар от животоподдържащия модул. Истинската причина и време на гибелта ѝ не са оповестени чак до 2002 г, а вместо това се твърди, че Лайка умира вследствие на изчерпване на кислорода или (както Съюз на съветските социалистически републики настоява) тя е подложена на евтаназия преди да привърши кислородът. Въпреки че Лайка не оцелява, опитът потвърждава, че жив пасажер може да бъде изстрелян в орбита към Земята и да издържи на безтегловността. Това проправя пътя за полет на човек и обезпечава на учените първите данни за това по какъв начин живите организми понасят полет в космоса.

Първите животни в космоса са плодовите мушици, изстреляни на немската ракета V2 дружно с пшенични и царевични зърна през юли 1946 година Първата маймуна в Космоса е Алберт II през 1949 година, достигайки височина от 134 км. Предшественикът му Алберт I се задушава година по-рано, преди да доближи галактическата преграда от 100 км. Чак през 1951 година маймуна се завръща жива от Космоса. Това бил Алберт IV, в компания на 11 мишки.

На 11 април 2008 година руснаците откриват дребен монумент на Лайка наоколо до военната изследователска база, която приготвя полета. Той съставлява куче, застанало на върха на ракета.

„ Спутник-2 “ не бил основан да се завърне на Земята, тъй че Лайка била обречена още първоначално. По света поражда спор по отношение на потреблението на животните в интерес на науката. Много хора, в това число руски жители, правят оценка задачата като пропагандна вест.

Активистки групи, борещи се за правата на животните, приканват към обществени митинги пред руските посолства. Други стачкуващи стачкуват пред постройката на Организация на обединените нации в Ню Йорк. Въпреки това американски лаборатории поддържат руснаците.
През 1998 година Олег Газенко – всред учените, отговарящи за изпращането на Лайка в космоса, показва страдание, че е позволил гибелта ѝ: „ Колкото повече време минава, толкоз повече скърбя за това. От тази задача не научихме задоволително, с цел да оправдаем гибелта на кучето. “

Ден на българския художник



Денят на българския художник се отбелязва от 1993 година по самодейност на Сдружението за възобновление на Софийското Светогорие " Св. Пимен Зографски ". На този ден, църковния празник на св. Пимен Зографски, празнуват своя професионален празник художници, иконописци и реставратори. Неслучайно за настойник на българските художници е определен св. Пимен Зографски. Пимен е бил талантлив художник, родом от София. Произхождал от състоятелен жанр и проявявал заложба към рисуването. Неговият преподавател му се явил след гибелта си и му указал, че би трябвало да се замонаши и да посвети дарбата си на божието слово.

Павел раздава имуществото си и отива в Атонския манастир " Зограф " като духовник, приема името Пимен. Той бил благоверен духовник и се пазел от възгордяване измежду своите братя като постоянно се уединявал отвън манастира. Като станал на 55 години, му се явил ьв. Георги и му указал, че би трябвало да се върне в България и да поведе духовно народа. Пимен тръгнал към българските земи, които тогава са под най-мрачните времена на османското господство.

От този миг до края на живота си, Пимен обиколил съвсем цяла България и скрито, с доста компликации, обновил, построил и изографисал над 300 църкви и 15 манастира, в това число Черепишкия манастир във Врачанска епархия и Суходолския манастир във Видинската епархия.

Края на живота си Пимен посрещнал в Черепишкия манастир, умрял на 3 ноември 1620 година Казват, че на гроба му ставали чудеса. Изключително непретенциозен, благоверен, надарен и отдаден на българската нематериалност, св. Пимен Зографски е знак на българското художествено изкуство.

Православната черква уважава св. Пимен Зографски, настойник на българските художници, иконописци и реставратори



Роден е в София към 1540 година Рожденото му име е Павел. Родителите му го дали да се учи на писмо, иконопис, църковно пение и светото писаниe при зографския йеромонах Тома, който служел тогава в античната градска черква „ Св. Великомъченик Георги “. Скоро след гибелта на родителите му, умрял и неговият ментор. Павел раздал имуществото си и се отправил към българския манастир в Атон. Там получил името Пимен и изучил специалността си. Според легендата, когато бил 55-годишен му се явил Св. Георги и му поръчал да се върне при народа си като нравствен лидер. Години наред Св. Пимен обикалял българските земи, проповядвал, строил и обновявал храмове и манастири, като ги украсявал със фрески. Посетил първо София и нейните покрайнини, по-късно бил Южна България и Бачковския манастир. Обиколил и цяла Северна България, където посетил Видин, Силистра и други градове.

Името на Пимен Зограф се среща в ктиторски надпис. Надписът гласи: „ С изволението на Отца и с помагането на Сина и осъществяването на Св. Духа изписа се този храм “Рождество Богородично " стартира се през месец юли и се приключи през месец август при настойника йеромонах Пимен в лето 7113 (1606 г.) Вукомир и Павел.

Смята се също, че стенописите в Планиничкия манастир „ Св. Никола “ в Западните околности, в землището на село Бугарска Планиница, Царибродско, са също дело на Пимен Зограф и неговите възпитаници. Стенописите в манастирската църква в Курило, край София също се считат за негови. Пимен Зографски е работил доста из Западните околности и като преписвач и миниатюрист.
Починал е в 1620 година в Черепишкия манастир. Впоследствие турски разбойници запалили Черепишкия манастир и той изпаднал в запустение. Тогава монасите на Суходолския манастир разкрили гроба и пренесли мощите му в своя манастир.
Православната черква е оповестила Пимен Зограф за светец. Чества го на 3 ноември. Празникът на св. Пимен Зографски - 3 ноември – е разгласен Ден на българските художници.

По време на второто си корабоплаване до Америка Христофор Колумб открива остров Доминика



Доминика - публично Дружество Доминика, е островна страна в Карибско море. На латински името ѝ значи неделя – това е денят, през който Колумб открива острова. Местното население както в Северна Америка и тук живее основно в индиански резервати. Тъй като Доминика се намира сред две френски владения, тя постоянно е наричана Френска Доминика. Въпреки това формалният език е британски, само че се долавя и френски креолски.

Доминика е наричана „ Островът природа на Карибите “, защото тук са непокътнати извънредно редки скотски и растителни типове, като папагалът Сисеру, който е на знамето на страната. Важни за стопанската система на страната са туризмът и земеделието.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР