Това е поредна съдебна битка, която бившият премиер Симеон Саксгобургготски

...
Това е поредна съдебна битка, която бившият премиер Симеон Саксгобургготски
Коментари Харесай

Тежък Удар За Симеон Саксгобургготски И Сестра Му Мария Луиза

Това е поредна правосъдна борба, която някогашният министър председател Симеон Саксгобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок губят.

Миналия месец Върховният касационен съд (ВКС) не позволи за разглеждане жалбата им за възобновяване на благосъстоятелност върху земеделското стопанство " Врана ". Така в действие остана решението на Софийския апелативен съд, че то е на страната.

Делото за стопанството " Врана " е друго от това за двореца " Врана ", само че днешните претекстове на съда са сходни с тези на предходните каузи за " царската реставрация ". Дворцовият комплекс " Врана " не е бил персонална благосъстоятелност на монарсите, а на Интендантството на Цивилната листа на Царя, която е била държавна институция. Това значи, че парцелите не са били персонална благосъстоятелност на царете, а на страната, стимулира се съдът.

Комплексът бе върнат на Симеон Сакскобургготски и сестра му преди 17 години по времето на столичният кмет Стефан Софиянски. След това Симеон II подари част от парка към двореца на Столичната община с някои условия. Едно от тях бе паркът да бъде отворен за визити единствено събота и неделя.

Досега съдът е признал дефинитивно собствеността на страната върху дворците " Кричим ", " Саръгьол " и " Ситняково ". Държавата печели и делата " Царска Бистрица " и двореца " Врана ", само че решенията не са дефинитивни. Съдът не се е произнесъл единствено за делото за 16 500 дка гори в Рила.

Междувременно някогашният министър председател Сакскобурготски има три тъжби в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург - за мораториума за прилагане и предписание с имотите; за двореца " Кричим " ; и за хижите " Ситняково " и " Саръгьол. През април съдът даде на българското държавно управление период до 13 септември да се съглашение със Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза или да даде възражения, като позволи жалбите против мораториума върху комерсиалната приложимост на " царските парцели " на Народното събрание през 2009 година и за парцелите " Ситняково " и " Саръгьол ". Отхвърли обаче жалбата за двореца " Кричим ".

Мораториумъ върху " царските парцели " трябваше да е краткотраен, до приемането на закон, който да уреди въпросът с тези парцели. Целта на възбраната бе да се обезпечат правосъдните каузи. Мораториумът обаче не е анулиран към този момент близо девет години, а закон няма.

Предстои съдът в Страсбург да реши дали България е позволила нарушаване на отбраната на собствеността, правото на обективен развой и правото на заслужено обезщетение.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР