Това дали ще горите мазнини, зависи не само от приема

...
Това дали ще горите мазнини, зависи не само от приема
Коментари Харесай

Как стресът ни прави дебели

Това дали ще горите мазнини, зависи освен от приема на калории, само че и от разхода на калории. А това какъв брой калории ще изгорите, се дефинира от физическата интензивност и други фактори, само че най-много от скоростта на вашия метаболизъм (т.нар. basal metabolic rate или за по-кратко BMR). Скоростта на метаболизма, от своя страна, се контролира от разнообразни хормони.

Стресът въздейства директно върху равнищата на тези хормони.  В тази връзка основен обект на нашето внимание в тази публикация ще е. Как работи цялата система, какво се случва в организма и по какъв начин въздействат хормоните на избора и приема на храна, научете в идващите редове.

Двете лица на кортизола

Най-лесният метод да разберете какво са хормоните, е да си визиите, че те са едни клетъчни куриери, които придвижват информация за това какво се случва в организма и отвън него. Ако продължа с тази метафора, то кортизолът е нещо като „ телефон 112 “, тъй като изпраща информация, че организмът се изправя пред стресова обстановка. Кортизолът има по едно и също време защитна и адаптивна роля – бори се с възпалението и освобождава запасите от гликоген и мазнини при стрес. Всичко, което възприемате като евентуална заплаха, би повишило равнищата ви на кортизол.

Много хора мислят, че кортизолът е „ неприятен “ хормон, който води до струпване на мазнини и загуба на мускулна маса. Но той в действителност е нужен за положителното здраве и при подобаващите условия даже спомага горенето на мазнини! Разбира се, кортизолът може да има и унищожителен резултат върху в избрани обстановки – да вземем за пример когато равнищата му са хронично повишени или занижени. Ако държите кортизола в естествени граници, той ще е вашият добър асистент, само че когато равнищата му станат прекомерно високи или ниски, ще се трансформира в злия зложелател, за който всички приказват.

Кортизолът и инсулинът – неочаквано лоша комбинация!

Хормоните са като хората – държат се друго съгласно заобикалящата ги среда. Кортизолът може да е както липолитичен, по този начин антилиполитичен хормон.  Преведено на елементарен език, това значи, че той може да спомогне или да попречва горенето на мазнини.

Но по какъв начин е допустимо това? Причина е, че кортизолът усилва действието на липопротеин липазата (LPL) – основният ензим, отговарящ за натрупването на мазнини. Но също по този начин покачва интензивността на хормон-чувствителната липаза (HSL) – различен ензим, който води до освобождението на мазнини.

По време на подготовка равнищата на  и  (адреналин и норадреналин) са високи и това укрепва капацитета за горене на мазнини на кортизола, като в същото време потиска свойството му да ги натрупва. Тоест, когато кортизолът е в „ компанията “ на други липолитични хормони, те взаимно укрепват действието си, с цел да активизират от мастните депа.

Но какво става, в случай че равнищата на кортизол са високи при липса на физическа интензивност? Когато кортизолът взаимодейства с инсулина, резултатът е тъкмо противоположният. След хранене, когато инсулинът е нараснал, действието на HSL понижава, а това на LPL се ускорява. Така инсулинът изкарва нескрито „ тъмната страна “ на кортизола. Тези два хормона също по този начин взаимно блокират действието си, като понижават чувствителността на съответните си рецептори. Това значи, че неприятното хранене не е единственият метод да развиете ; стресът също може да я провокира. Както виждате, кортизолът НЕ Е повода за струпване на мазнини. Комбинацията от висок кортизол и висок инсулин е същинският провинен.

Кортизолът и гладът

Две неща са нужни за загуба на мазнини –
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР