Това беше силен шок за Катар: блокадата, наложена от Саудитска

...
Това беше силен шок за Катар: блокадата, наложена от Саудитска
Коментари Харесай

Защо Катар е толкова добре?


Това беше мощен потрес за Катар: блокадата, наложена от Саудитска Арабия, провокира първоначално същинска суматоха. Днес обаче няма и помен от рецесия. Точно противоположното даже: Катар пораства и процъфтява. Как го реализира?

" Криза ли? Няма такова нещо! " - по този начин дават отговор нормално катарците, когато ги попиташ за резултата от блокадата, наложена на Катар от Саудитска Арабия и съюзените с нея арабски страни. Така дава отговор и служителят на реда Насър Али, който срещаме в един супермаркет. Рафтовете на магазина са цялостни с мляко и сирена, създадени в една климатизирана плантация на 60 километра от столицата Доха. " Какво от това, че саудитците и другите не ни разрешават импорт на артикули по въздуха - ние сами си ги произвеждаме и не усещаме никакъв дефицит ", изяснява мъжът.

Складове, цялостни с вкусотии

През лятото на 2017 година Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн не разрешиха търговията и пътуванията до Катар и затвориха границите си, с цел да пресечен вноса на артикули, от които Катар беше мощно подвластен. Но Доха реагира незабавно, като усили производството на млечни и скотски артикули и разшири програмата си за обезпечаване на прехраната.

И още: в рамките на броени месеци Катар съумя да пренасочи вноса към новото пристанище Хамад, за което държавното управление похарчи над 7 милиарда $. Недостигът на артикули, провокирал първоначално паническо запасяване, продължи единствено няколко дни. Междувременно складовете са цялостни с аржентинско говеждо месо, немски хайвер, ирански зеленчуци и всевъзможни други вкусотии от целия свят.  " Не желаеме никакви артикули от Саудитска Арабия и даже помолихме магазините да изхвърлят всички останали саудитски артикули ", изяснява Насър Али.

С наложеното ембарго Саудитска Арабия и нейните съдружници желаеха да принудят емира на Катар да прекрати поддръжката си за Мюсюлманското приятелство, което Саудитска Арабия и съдружниците ѝ считат за терористично придвижване. Арабските държавни управления приканиха Катар освен да спре всевъзможни помощи за ислямистите, само че и да закрие интернационалния си канал " Ал Джазира ", който, съгласно тяхната преценка, бил запалил протестите по време на така наречен Арабска пролет. Катар отхвърли да извърши тези условия - и в последна сметка се оказа доста по-устойчив, в сравнение с допускаха съседите му.
Редакцията предлага
Бели пари за черни дни

Тази резистентност се дължи на първо място на препълнените държавни каси. След налагането на блокадата Катар посегна на своя държавен фонд, в който се бяха натрупали над 340 милиарда $. И страната освен оцеля, само че даже съумя да задели 200 милиарда $ за инфраструктурни планове за Световното състезание по футбол през 2022 година - не на последно място с помощта на големите находища от природен газ, които са трети по величина в света и които трансфораха Катар в страната с най-високи приходи на глава от популацията.

Да, блокадата има и отрицателни последствия - цените на недвижимите парцели се намалиха, държавната самолетна компания Катар Еъруейс бележи загуби, в страната идват по-малко туристи от другите страни в Персийския залив. Но година и половина след началото на блокадата Катар още веднъж е в доста добра форма - МВФ регистрира стопански растеж, а рейтинговата организация S&P увеличи рейтинга на страната на постоянен.

Паралелно Катар засилва и отбранителната си мощност - страната отпусна десетки милиарди $ за модерни оръжейни системи, като също така разгласи закупуването на десетки бойни самолети. Още тази година Катар стартира построяването на нова военноморска база, като проектът е числеността на военноморските подразделения да бъде двойно увеличена. Което обаче е сложна задача, защото едвам всеки девети гражданин на Катар е и катарски жител - т.е., единствено 300 000 души от общо 2,7 милиона поданици.

Закрилата на Катар се подсигурява в действителност най-вече от военната база Ал Удайд, която е най-голямата американска база в района. Нищо чудно, че катарците бяха мощно обезпокоени, когато при започване на рецесията американският президент Доналд Тръмп поддържа Саудитска Арабия и застана против Катар. Но Доха организира сериозна лобистка активност във Вашингтон и предложи на американците да разшири военната им база, с цел да могат там да бъдат настанени и фамилиите на 10-те хиляди американски бойци, ситуирани в Катар.

Пропастта се разраства

От началото на блокадата насам не се следи в допълнение изостряне на напреженията, само че дистанцията сред съседните страни става все по-голяма. През ноември се стигна и до това: Доха разгласи, че излиза от ОПЕК. Катар бил най-малкият член на организацията и желал да се концентрира върху производството на природен газ. Поне по този начин гласи формалната обосновка. Наблюдатели поясняват решението за напускане на ОПЕК като рецензия към организацията, за която се счита, че е под контрола на Саудитска Арабия.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР