Това беше най-трудната за изборната администрация година в последните 30

...
Това беше най-трудната за изборната администрация година в последните 30
Коментари Харесай

Това беше най-трудната изборна година за последните 30

Това беше най-трудната за изборната администрация година в последните 30 години. Такова стълпотворение на избори не е имало. Това сподели в изявление за БНР Цветозар Томов, заместник-председател и представител на Централната изборна комисия. Всички извършени избори отразиха волята на гласоподавателите, счита Томов.

" Съвършено ясни са два резултата – с позитивен и негативен знак, които би следвало да имаме поради отсега нататък. С машинното гласуване на процедура се унищожават недействителните гласове и значително се лимитират изборните измами и противозаконни изборни практики. Отрицателният знак е, че неналичието на задоволително опит се отрази на изборната интензивност, която беше рекордно ниска тази година и ставаше все по-ниска от избори на избори ", сподели още представителят на ЦИК. Той дефинира като „ много тежки “ логистичните проблеми, свързани с машинното гласоподаване.

Промяната в изборната технология създаде психологически усложнения за част от гласоподавателите да отидат да гласоподават, само че не това е главната причина. Повлияха както умората и нестабилната политическа обстановка, по този начин и пандемията, посочи Цветозар Томов. Хората гласуваха с половин глас за своя политически избор, склонността да го трансформират за къс период от време приказва за това, означи още той.

За ЦИК и квотния принцип на сформирането ѝ Томов разяснява, че не е добре партийни и политически пристрастености да въздействат върху решенията на комисията, само че такива решения е имало и в тази акция. Той е на мнение, че би трябвало да се отстранен партийните квоти и да имаме изборна администрация, която да не е предавана от участниците в политическия развой, само че това е още по-важно на ниво РИК и СИК. Не би било рационално да се предприема реформа за замяна на по-голямата част от участниците в изборната администрация, тъй като активността изисква опит, добави представителят на комисията.

Той не вижда възможност да се вземе решение, което да пренебрегва изцяло политическите пристрастия: " Идеалът би бил напълно професионална изборна администрация, с хора, които са изцяло самостоятелни и неизлъчени от политическите партии. Пътят към това обаче би трябвало да бъде преминат деликатно. Защото имаме образци с други институции, които официално се излъчват не на партиен принцип, само че в действителност това става по този начин. В случая с ЦИК това би било рисково. "

Цветозар Томов счита, че би трябвало да се откри кардинално решение, обвързвано с изборите в чужбина и напрежението около комуникацията сред секционните комисии зад граница и централната администрация, тъй като в този момент по думите му контрата остава в СИК: " Тук съществува справедлив проблем, който би трябвало да бъде решен. Ние имаме към този момент регион „ Чужбина “, според последните промени в Изборния кодекс, след приключването на преброяването ще знаем и мандатите в него. Нямаме районна изборна комисия за чужбина. "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР