“Това беше най-голямото приближение на космически апарат към тази мамутска

...
“Това беше най-голямото приближение на космически апарат към тази мамутска
Коментари Харесай

УСПЕХ И СНИМКИ: Американската мисия Джуно посети юпитерианската луна Ганимед!

“Това беше най-голямото приближение на галактически уред към тази мамутска луна в границите на едно потомство ”, оповестява Скот Болтън, ръководителят на задачата. “Ще заделим известно време преди да създадем каквито и да е научни изводи, само че до тогава може просто да се възхищаваме на това небесно знамение – единствената луна в нашата Слънчева система, която е по-голяма от Меркурий ”.

Към сегашния миг са получени две изображения от “Джуно ” – едното от главната научна камера JunoCam, а другото – от камерата Stellar Reference Unit. 

Снимката на повърхността на Ганимед, получена от камерата Stellar Reference Unit. Photo credit: NASA/JPL-Caltech/SwRI

Изображението, показано при започване на тази обява, е направено чрез зеления филтър на JunoCam. През идващите дни, когато всички данни от “Джуно ” дойдат на Земята, би следвало измежду тях да има и фотоси от аления и синия филтър. Посредством комбинирането на сведенията от тези три фотоси, откривателите чакат да композират огромна цветна снимка на Ганимед. Но до тогава има още време. Това изображение е с резолюция от към 1 km/pixel.

Втората фотография, която съм показал нагоре, е снимана от Stellar Reference Unit – навигационната камера, която оказва помощ за ориентацията на “Джуно ” в галактическото пространство. Фотографията е черно-бяла, с резолюция 600-900 m/pixel. Тя демонстрира така наречен “обратна страна ” на Ганимед, осветена единствено от слабата отразена светлина от Юпитер.

През идната седмица всички сурови и необработени изображения от Ганимед и Юпитер ще бъдат качени на страницата на JunoCam: https://www.missionjuno.swri.edu/junocam/processing 

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР