Това беше голяма победа за министър-председателя на Обединеното кралство Риши

...
Това беше голяма победа за министър-председателя на Обединеното кралство Риши
Коментари Харесай

Сунак постигна голяма победа с новото споразумение за Брекзит

Това беше огромна победа за министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак, който съумя да направи това, което предшествениците му не съумяха да обезпечат – договорка с Брюксел за инспектиране на съглашението за Брекзит.

Но договорката към момента не е финализирана изцяло, защото Сунак към момента би трябвало да успокои и да получи поддръжката на някои членове на Консервативната партия и политиците в Северна Ирландия – изключително членовете на Демократическата юнионистка партия (ДЮП), написа Euronews.
Какво се случи в понеделник
В понеделник Обединеното кралство и Европейският съюз подписаха съглашение за разрешаване на обтегнатия им търговски спор за Северна Ирландия след Брекзит.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пътува до Англия, с цел да изглади договорката със Сунак по отношение на противоречивия протокол за Северна Ирландия – като и двете страни се съгласиха, че стартират „ нова глава “ дружно.

Споразумението, известно като Рамката от Уиндзор, ще разреши на стоките да минават свободно към Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство, ще постави завършек на разногласията, които раздрусаха връзките сред Обединеното кралство и Европейски Съюз, провокираха краха на основаното в Белфаст районно държавно управление и раздрусаха десетилетния кротичък развой в Северна Ирландия.

Обръщайки се към Камарата на общините в понеделник вечерта, министър-председателят Риши Сунак сподели, че Обединеното кралство и Европейски Съюз са създали „ съдбоносен пробив “.

След седмици договаряния през днешния ден направихме съдбоносен пробив. Уиндзорската рамка обезпечава свободна търговия в границите на цялото Обединено кралство. Тя пази мястото на Северна Ирландия в нашия съюз и пази суверенитета на народа на Северна Ирландия “, сподели Сунак.
Спечелена е единствено половината борба
Сега Сунак би трябвало да продаде договорката на членовете на своята консервативна партия и на съдружниците си от Северна Ирландия. Това може да се окаже по-трудната работа.

ДЮП бойкотира районното държавно управление на Белфаст, което споделя властта със „ Шин Фейн “, до момента в който комерсиалните съглашения не бъдат изменени по този начин, че да задоволяват настояванията им.

Северна Ирландия е единствената част от Обединеното кралство, която споделя сухопътна граница с член на Европейски Съюз – Република Ирландия. Когато Обединеното кралство напусна Блока през 2020 година, двете страни се съгласиха да запазят ирландската граница свободна от митнически пунктове и други инспекции, защото отворената граница е основен дирек на мирния развой в Северна Ирландия.

Но това ядосва политиците юнионисти, които настояват, че съглашението подкопава позицията му в Обединеното кралство. Първо, има инспекции на някои артикули, влизащи в Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство. Второ, това значи, че Северна Ирландия към момента е подчинена на правото на Европейски Съюз.

В отговор на съглашението от понеделник сред Лондон и Брюксел водачът на Демократическата юнионистка партия сър Джефри Доналдсън сподели: „ В общи линии е ясно, че е реализиран забележителен прогрес в редица области, като в същото време се признава, че остават основни въпроси, които провокират безпокойствие. Не може да има прикриване на обстоятелството, да вземем за пример, че в някои браншове на нашата стопанска система в Северна Ирландия правото на Европейски Съюз остава използвано в нашата част на Обединеното кралство. “

Националистическата партия „ Шин Фейн “ желае да види връщане към възобновяване на шерването на властта допустимо най-бързо.

Това, което споделях поредно през целия спор за Брекзит, е, че хората тук са оставени в неопределеност “, сподели първият министър Мишел О`Нийл. „ Те си потеглиха с неустановеност. Надявам се, че през днешния ден (понеделник ), защото сме в края на договарянията, договорката към този момент е подписана. “
Борба със личната партия
И най-после, Сунак би трябвало да завоюва вътрешната поддръжка на личната си партия. Министър-председателят беше подхванал ненапълно атака с сексапил, с цел да склони упоритите тори, последователи на Брекзит, да ги убеди да се съгласят със договорката – потвърждавайки, че по-нататъшното закъснение на Северноирландския протокола би било електорално самоубийство.

Миналата седмица се заприказва, че до 100 членове на Торите може да се разпалват против своя министър председател. Но очакванията са, че „ протестът “ може да бъде стеснен до две дузини депутати, което значи, че Сунак няма да би трябвало да разчита на гласовете на опозиционната Лейбъристка партия, които споделиха, че ще поддържат договорката сред Обединеното кралство и Европейски Съюз.
Какви са реакциите?
Резултатът от понеделник беше значително приветстван позитивно от Дъблин, Белфаст, Лондон и Брюксел.

Ирландският министър председател Лео Варадкар сподели, че известието за позитивния резултат от договарянията по Протокола за Северна Ирландия сред Европейски Съюз и Обединеното кралство е добре пристигнало.

Това е резултат от нескончаем развой за намиране на взаимни решения и аз приписвам респект на двата тима, които работиха интензивно и добросъвестно, с цел да ни доведат до този миг. “

Белият дом също беше удовлетворен от резултата. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън похвали новото съглашение.

„ Оценявам напъните на водачите и длъжностните лица от всички страни, които работиха неуморно, с цел да намерят път напред, който пази мястото на Северна Ирландия във вътрешния пазар на Обединеното кралство, както и единния пазар на Европейски Съюз, в интерес на всички общности в Северна Ирландия “, сподели Байдън.

Уверен съм, че хората и бизнесът на Северна Ирландия ще могат да се възползват изцяло от икономическите благоприятни условия, основани от тази непоклатимост и сигурност, и Съединените щати са подготвени да поддържат големия стопански капацитет на района. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР