Това беше една от най-известните групи за защита на правата

...
Това беше една от най-известните групи за защита на правата
Коментари Харесай

Политико: Брюкселска неправителствена организация е в центъра на Катаргейт

Това беше една от най-известните групи за отбрана на правата на индивида в Брюксел, която разполагаше с офис на няколко метра от резиденцията на английския дипломат, а в управителния ѝ съвет влизаха редица известни персони. Сега тя е в центъра на хипотетичен корупционен скандал, обхванал Европейския парламент; водещите патрони напуснаха и даже табелата с името ѝ беше отстранена от входната врата. Това излиза наяве от Доклад на Карл Матисен и Якопо Баригаци за „ Политико “.

“Fight impunity ” е учредена през 2019 година от Пиер Антонио Панцери, някогашен член на Европейския парламент, с цел да предизвиква правата на индивида и да изправи нарушителите пред съда.

В момента Панцери и Франческо Джорджи, чиновник на „ Fight Impunity “ и на Народното събрание, са в ареста. Също както и приятелката на Джорджи, гръцкият евродепутат Ева Кайли.

Полицията е иззела 1,5 млн. евро в брой при минимум 20 обиска на жилища, офиси и хотелски стаи в Белгия, Франция и Италия в границите на следствие на хипотетична корупция и пране на пари, в което явно са забъркани представители на Катар.

В понеделник различен от задържаните в границите на следствието, генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Лука Визентини, съобщи, че е получил подаяние от 50 000 евро за акцията си за общоприет секретар от неправителствената организация. Той към този момент е освободен.

" Не съм бил помолен, нито съм изискал нещо в подмяна на парите и не са били сложени никакви условия за това подаяние ", съобщи Визентини.

Когато е основана „ Fight Impunity “, Джанфранко Дел`Алба, различен някогашен евродепутат, се съгласява да стане съосновател на организацията на Панцери. Подобно на други хора, попаднали в по този начин наречената рецесия " Катаргейт ", Дел`Алба упорства, че е бил излъган, защото откровено е вярвал в идеята.

Тогава „ Fight Impunity “ е изглеждала " естествена ", споделя той пред „ Политико “. " Това, което се случи по-късно, за мен беше голям потрес и голяма изненада. "

Не е ясно по какъв начин и дали „ Fight Impunity “ е забъркана в някакви съмнителни схеми, с изключение на обстоятелството, че се намира в неуместна непосредственост до мрежа от хипотетични закононарушения.

Но се обрисува картината на Панцери, който построява една явно надеждна организация, която търгува с репутацията на високопоставени лица от Европейски Съюз.

През 2019 година Панцери преди малко е изгубил мястото си в Парламента и поста си на ръководител на подкомисията по правата на индивида. Търсейки метод да резервира позициите си в Брюксел, той се свързва с Дел`Алба.

Ние не бяха другари, споделя последният. Панцери беше просто " човек, който познавах, както и доста, доста, доста други хора в балона ", сподели Дел`Алба, употребявайки диалект от изолирания свят на брюкселската политика.

Въпреки тази липса на непосредственост, Панцери моли Дел`Алба да бъде един от юридическите създатели на нова неправителствена организация, която ще се стреми да ускори световните старания за привличане към отговорност на причинителите на военни закононарушения и закононарушения против човечеството.

На 25 септември 2019 година „ Fight Impunity “ е основана като „ Association Sans But Lucratif “ (ASBL). Дел`Алба съобщи, че е там, с цел да е част към броя. За да регистрираш подобен тип сдружение в Белгия, " би трябвало да си избран брой ", споделя той. Този най-малко, съгласно белгийското законодателство, е двама. В устава на „ Fight Impunity “ са посочени четирима създатели.

Дел`Алба споделя, че в този момент е " член " на неправителствената организация, само че като се изключи че е участвал на учредяването ѝ, не е имал " никаква роля ". Той споделя, че в никакъв случай не е чувал да се загатват двете страни, забъркани в абсурда: Мароко и Катар.

Също по този начин в никакъв случай не е обсъждал с Панцери по какъв начин се финансира учредената от него организация.

Зад кулисите организацията не е функционирала по естествен метод. Белгийското законодателство изисква от ASBL да подава доклади пред „ фирмения съд “ всяка година. Ако три следващи години не подадат доклади, сдружението може да бъде ликвидирано. Според съда тригодишната „ Fight Impunity “ " в никакъв случай не е подавала доклад ".

„ Fight Impunity “ също по този начин липсва в регистъра за бистрота на Европейския парламент, който изисква откриване на информация от Неправителствени организации, които желаят да правят действия в Парламента.

Въпреки това самият Дел`Алба се е явил пред някогашната подкомисия по правата на индивида на Панцери два пъти в границите на две години, с цел да показа годишния отчет на „ Fight Impunity “ за правата на индивида.

Сегашният ръководител на подкомисията е евродепутатът Мария Арена, която краткотрайно се отдръпна от тази си роля около абсурда. Арена съобщи пред „ Политико “, че е считала, че „ Fight Impunity “ е включена в регистъра.

Дел`Алба съобщи, че е уверен в задачата на неправителствената организация.

" Искрено имам вяра, че се нуждаем от система за отчетност на тези, които правят чудовищни закононарушения ", сподели той.

Дел`Алба е бил притеглен и от качествата на другите участници. Според уеб страницата на " Fight Impunity " консултативният съвет включва някогашния началник на външната политика на Европейски Съюз Федерика Могерини, някогашния министър-председател на Франция Бернар Казньов и някогашния европейски комисар по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос. След арестите те към този момент са подали оставки. Аврамопулос съобщи в понеделник, че е получил 60 000 евро сред февруари 2021 година и февруари 2022 година от " Fight Impunity ".

Друг член на консултативния съвет е Ема Бонино, високопоставена фигура в италианската политика и някогашен външен министър.

Дел`Алба и Бонино имат дълга история. Те са и връзката сред двете организации, чието седалище се намира на „ Rue Ducale “ 41 в Брюксел: „ Fight Impunity ” и “No Peace Without Justice “. Дел`Алба е определен за член на Европейския парламент, до момента в който е в партията на Бонино, и е шеф на нейния щаб. Тогава уважаваният италиански политик е назначен за министър на европейската политика от 2006 до 2008 година От 1998 до 2009 година Дел`Алба е общоприет секретар на организацията “No Peace Without Justice “. Неправителствената организация е учредена от Бонино.

Бонино е " изцяло отвън историята ", споделя Дел`Алба. Говорейки за Панцери в едно скорошно изявление след експлоадирането на абсурда " Катаргейт ", Бонино споделя: " Не съм склонен: " Не си го припомням, може би съм го срещал няколко пъти, когато бях в Европейския парламент ".

Панцери съумява бързо да построи усещането за сериозна неправителствена организация, която води акции и прикрепя съветници като Бонино с висок профил, само че с видимо лимитирани функции. Това сътвори сериозна маса на доверие.

Според консултант в Колежа на Европа, където Могерини е ректор, наличието на Аврамопулос и Бонино е било фактор за решението ѝ да се причисли.

" Когато стартирахме тази самодейност, [Панцери] ми загатна обстоятелството, че има персони, европейски персони, [които са] членове на консултативния съвет ", споделя Дел`Алба в телефонен диалог с „ Политико “. " Повярвах, че съм в добра компания. "

Бонино е изразил сходно разбиране. Друг, който е споделил, че са имали усещане за надеждност, е Антъни Тийздейл. Той ръководеше Европейската работа за парламентарни проучвания (EPRS), когато тя провежда взаимно с " Fight Impunity " конференция за правата на индивида през юни.

EPRS е вътрешен мозъчен концерн на Европейски Съюз, подкрепян от най-влиятелния държавен чиновник на Парламента: общоприет секретар Клаус Веле. Според отчет на италианска медия Веле се е готвел да се причисли към борда на „ Fight Impunity “ идващия месец.

Няма догатки за каквито и да било нарушавания от страна на Веле или някой от членовете на борда, които Панцери е наел.

Тъй като някогашните поддръжници на Панцери го изоставят, мнозина споделят, че са неволни жертви.

Дел`Алба споделя, че това не е първият случай, в който е бил излъган. През 2017 година той напуща работата си като началник на италианското индустриално лоби " Конфиндустрия " в Брюксел. Тогава по негово разпореждане 500 000 евро са изпратени по банкова сметка отвън компанията в отговор на имейл, явно от неговия началник. Според него това е било машинация.

" Бях жертва на фишинг ", съобщи Дел`Алба и добави, че е бил освободен от отговорност от организацията. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР