Тотална неграмотност проявяват от Демократична България по темата с обществения

...
Тотална неграмотност проявяват от Демократична България по темата с обществения
Коментари Харесай

Софиянци, Ставрев от ДеБъ ви говори глупости! Стягат невиждано увеличение на цените на билетите

Тотална неначетеност демонстрират от Демократична България по тематиката с публичния превоз. Следя поредицата им от изявления в тази тенденция и се чудя дали тези хора изобщо имат визия по какъв начин действа системата. По подигравка на ориста идващите четири години те сякаш би трябвало да я ръководят.
Така да вземем за пример общинският консултант Симеон Ставрев от Демократична България, който е втори мандат общински консултант и прекара четири години в транспортна комисия като член, декларира, че „ Финансовата неустойчивост на Център за градска подвижност (ЦГМ) попречва и опцията трите транспортни оператора да покачат заплатите на чиновниците в бранша. “ Според него това е и повода общинското сдружение да не влагат в нови рейсове, тролеи и трамваи.
Това е извънредно погрешно, да не кажа лъжливо изказване. И е направено или от неначетеност, или от някакви скрити подбуди. Не може да се лъже по този начин необмислено.
Първо „ Център за градска подвижност “ ЕАД не е финансово неустойчив. Дружеството си обслужва отговорностите, постоянно и в период си погасява вноските по кредите. Назначеният одит от кмета, несъмнено, е добра стъпка, само че не очаквайте някакви кой знае какви резултати.
Второ – приходите от карти и билети (превозни документи) са функционалност от общинската разпоредба, която се приема от СОС. Там са регламентирани цени, отстъпки, обезщетения. Същото важи и за платеното паркиране. Така че приходите в ЦГМ от билети, карти и платено паркиране са разследване от политиката на общината.
Абсолютна неистина е, че с парите от транспортни документи и платено паркиране са се купували в миналото нови рейсове, тролейбуси, електробуси и трамваи. Това може да каже единствено човек, който не познава метода на действие на превоза в София.
Припомням на Демократична България и персонално на лицето Симеон Ставрев, че:
– метрото се строи с европейски средства и с пари от бюджета;
– последната доставка на трамвайни мотриси (Песа) се извърши с европейско финансиране;
– 52-та електрически автобусчета се доставиха с европейски средства;
– съчленените рейсове МАН от 2019г. се доставиха с европейски средства;
– туристическите рейсове за витошките линии Мерцедес Интуро (Евро 5 и Евро 6) се доставиха с пари от бюджета на Столична община;
Парите от картите, билетите и платеното паркиране се употребяват за възнаграждение на настоящи разноски – заплати, горива, електрическа енергия, аварийни елементи, поправки, консумативи и така нататък С тях не се обезпечават капиталови разноски. Ако Ставрев беше чел докладите на транспортните сдружения за последните години, щеше да види, че те работят на планувана загуба, т.е. пари за вложения няма в резултат от оперативната им дейност…
Единствено, когато са придобивани рейсове посредством лизинг, част от средствата са калкулирани в цената на км/пробег, т.е. една част от тях се заплащат посредством парите от карти, билети и платено паркиране. Само че цената на лизинга не се покрива на 100% от възнаграждението (парите, които заплаща на километър ЦГМ на операторите, т.е. със средствата от транспортните документи). Това елементарно се вижда във всяка икономическа рамка на превоза, стига да си я чел и да разбираш кое какво значи… Няма по какъв начин с 0.4-0.5 лева на километър (това са парите от карти и билети) да плащаш целия лизинг на рейс, който коства 500 000 лева бройката…
Ако се направи относителен разбор на приходите в системата, то картите, билетите, платеното паркиране покриват едвам към 1/5 в най-хубавия случай 1/4 от нужните средства всяка година, с цел да се движат метрото, рейсовете, тролеите и трамваите. Всичко друго идва от бюджета на общината и страната под формата на обезщетения, дотация и правилник за покриване на загубата. Това са базови положения, които всеки прекарал четири години в транспортна комисия, би трябвало да е най-малко схванал.
Опашата неистина е, че поради ниските доходи от карти и билети (т.е. по виновност на ЦГМ) нямало пари да се усилят заплатите в превоза. Ако приемем, че приказваме за 15 % нарастване, това са към 40 млн. лева с осигуровките за четирите сдружения. Откъде тъкмо ЦГМ ще събере през 2024г. с 40 млн. лева повече от карти и билети? За да дойдат тези пари, при тези цени, това значи най-малко 20% растеж на годишна база на пътникопотока. Това е химера!
Аз допускам, че Демократична България подговят почвата да предложат нарастване на цените на картите и билетите. Иначе няма никаква логичност да се приказват откровени нелепости. Така че съгласно мен Демократична България готви следващата тесла за столичани като се кани да подвига цените на транспортните документи и евентуално на платеното паркиране.
КАРЛОС КОНТРЕРА, общински консултант от Вътрешна македонска революционна организация
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР