Топовни гърмежи, залпове, викове „Ура“, военни маршове и бунтовни песни

...
Топовни гърмежи, залпове, викове „Ура“, военни маршове и бунтовни песни
Коментари Харесай

В Ловеч оживя битката за града преди 143 години

Топовни гърмежи, залпове, крясъци „ Ура “, военни маршове и бунтовни песни ехтяха на 23 август в парка „ Стратеш “, където оживяха подиуми от борбата за град Ловеч преди 143 години, оповестиха от пресцентъра на общината.

Грандиозната историческа възстановка се назовава „ Ловеч – подвиг и всеотдайност “. Тя пресъздаде сраженията при първото и второто избавление на града, както и някои паметни моменти като героичната гибел на Цачо Шишков. Публиката изпрати с овации участниците в борбите, децата дълго време събираха гилзи.

Сред хората бе и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. След финала тя се снима с участниците, а един от генералите й връчи сабя. На това оръжие изискуем свободата си, означи кметът на Ловеч.



В масовката участваха над 100 доброволци от 20 клуба на НД „ Традиция “ от цялата страна. В „ багра “ пък бяха изстреляни към 2000 муниции от всевъзможен тип, имаше доста пиратки, заяви уредникът Владимир Брязов. Тазгодишната възстановка се отличаваше с нови моменти при пресъздаването на събитията, спрямо предходната през 2017 година Наблюдаваше се повече натурализъм и меродавност в детайлите, както и блян към изясненост по какъв начин тъкмо се е случила борбата.



Събитието е заключителна част от програмата на Община Ловеч във връзка 143 години от Освобождението на града от османско робство и определяне на локално ръководство, програмата обхващаше 22 и 23 август.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР