Топлото време активизира жилещите насекоми. Особено застрашени са децата, при

...
Топлото време активизира жилещите насекоми. Особено застрашени са децата, при
Коментари Харесай

Ухапване от насекоми - как да разпознаем източника, първа помощ

Топлото време засилва жилещите инсекти. Особено застрашени са децата, при които едно захапване може да сътвори сериозен здравословен проблем.

Понякога е мъчно да разберем кой е бил източникът. Все отново има признаци, по които можем да го разпознаем. Има ли ефикасни ограничения за предотвратяване и какво да вършим, когато се случи.

Комари

Най-често се срещат към водоеми със застояла вода. Активни са от март до септември, изключително нощем и преди дъжд.

Възможно е да не почувствате захапване. На мястото се появява леко отичане, което провокира сърбеж, а зоната в близост се зачервява.

Комарът не е безобидно насекомо. Някои от типовете придвижват малария и вирусни инфекции. Алергията към комарите също е постоянно срещана. А през последните три години са съществени преносители и на западнонилска тресчица.

Как да реагирате

Сърбежът ще намалее, в случай че намажете мястото с разтвор на хлебна сода (1 ч.л. сода в 1 ч.ч. вода).

Профилактика

Обработвайте всички открити места по тялото с репелент. Купувайте препаратите от аптека. За децата се оферират специфични средства, по тази причина не пропускайте да прочетете какви са възрастовите ограничавания за прилагане.

Оса или пчела

Активни са през лятото, в светлата част на денонощието, по поляни, градини, ливади. Привличат ги сладки храни, плодове, цветя, парфюми с пъстър мирис, облекла с неонови цветове.

При захапване усещате внезапна болежка и парене, в центъра на ухапването може да се види жилото на насекомото. Отровата, която отделя при ужилване, провокира отичане. Болното място се зачервява и става горещо. Особено рискова е алергичната реакция при захапване в региона на главата, в обособени случаи може да бъде животозастрашаваща. Ако потърпевшият е малко дете, незабавно потърсете лекарска помощ.

Как да реагирате

Отстранете жилото с пинсета, промийте раната с етилов алкохол и намажете мястото с йодна смес. Вземете антихистаминово средство, в случай че сте алергични, поставете лед в забрадка на ужиленото място. Болката може да намалее, в случай че притиснете към ужиленото тампон с прокаин (местен анестетик).

Профилактика

Не оставяйте на открити места сладки храни, плодове, не ходете боси по тревни площи.

Кърлеж

Ухапването не се усеща, тъй като кърлежът обезболява раната със слюнката си и се впива в кожата. Около ухапаното се появява зачервяване, само че раната не сърби. Кърлежите придвижват смъртоносни заболявания – борелиоза (Лаймска болест), енцефалит и други

Как да реагирате

Най-добре е незабавно да потърсите здравна помощ. Специалистите ще извадят кърлежа и ще назначат по-нататъшно лекуване. Ако въпреки всичко сте надалеч от здравно заведение, пробвайте деликатно да извадите кърлежа с пинсета, с въртеливи придвижвания, с цел да не остане главичката му в кожата. Обработете раната с етилов алкохол и потърсете лекарска помощ. Затворете в бурканче кърлежа и го отнесете за проучване. При заплаха от заразяване с Лаймска болест нормално се включва банкет на антибиотици, назначени от доктор.

Профилактика

Покрийте тялото – висока яка, дълги панталони и ръкави, шапка. Макар сходна концепция да не е за предпочитане в горещите дни, в случай че облеклата са от лека, светла материя ще ви предпазят, а и кърлежите ще са по-лесно забележими. Съществуват репеленти, с които можете да се напръскате. След излет, изключително в „ диви “ зони, деликатно преглеждайте тялото си.

Зли мухи

Срещат се към бързотечни реки, където се развиват личинките им. Хапят в горещи дни. Ухапването постоянно не се усеща, тъй като насекомото отделя слюнка, която обезболява мястото. Минути след ухапването се появяват парене, мощен сърбеж и червен оток.

Слюнката на тези мухи е отровна. Отокът спада след няколко дни, а нетърпимият сърбеж може да продължи до седмица. Обикновено децата разчесват ухапаното место до кръв и поява на ранички. При повече ухапвания е допустимо повишение на температурата и поява на признаци на обща интоксикация. Особено деликатни би трябвало да бъдат хората, които имат алергия към инсекти.

Как да реагирате

Натрийте ухапаното място с амонячен алкохол и поставете лед. Може да вземете и противоалергично средство.

Профилактика

Използвайте репелент.

Мравки

Активни са от пролетта до есента, най-често населяват горите и парковете.

Мравките не хапят, а изстрелват струйка отровна мравчена киселина. Постадалият усеща остра болежка, мястото се зачервява, може да се появи дребен мехур като след изгаряне. Не е изключено да провокират дерматит или алергична реакция. Обикновено ухапването от мравки е безвредно, с изключение на в случаите, когато става дума за голям брой ухапвания. Тогава е добре да потърсите лекарска помощ.

Как да реагирате

Можете да неутрализирате действието на мравчената киселина със разтвор на сода бикарбонат или да натриете мястото със слюнка. Ако изискванията разрешават, можете да сложите върху ухапаното лед.

Профилактика

Дръжте децата по-далеч от мравуняци. Репелентите не оказват помощ против мравки.

Общи показания за реакция при ужилване от инсекти

Поставете лед върху изуменото място. Той работи като локална анестезия и снема отока.

Ако няма раничка, обработете мястото с йодна смес.

Намажете засегнатото място с мас от невен. Той работи като антисептик и предотвратява възпалението.

Ако сте алергични към захапване от някакъв тип инсекти, вземете противоалергично средство.

Добро средство при ухапвания от комари е маслото от чаено дърво. То има противовъзпалителни, антибактериални и противовирусни свойства, отстранява отока и сърбежа.

Кога е неотложно да потърсите лекарска помощ:

- при захапване на малко дете от оса или пчела;

- в случай че сте алергични;

- в случай че ухапванията по тялото са повече от 10;

- в случай че след захапване се подуят лимфните ви възли;

- в случай че сте ухапани от кърлеж;

- в случай че след ухапването се почувствате зле, вдигнете температура, имате гадене или повръщате;

- в случай че отокът на изуменото място не спада;

- в случай че на мястото на ухапването се появи гной.

Консултант: доктор Елка Кацарска, експерт по детски заболявания, VII ДКЦ, София
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР