На 21 май 2024 г. в Министерството на здравеопазването се

...
На 21 май 2024 г. в Министерството на здравеопазването се
Коментари Харесай

Планираха следващите етапи по изграждането на детската болница до края на януари 2025 г.

На 21 май 2024 година в Министерството на здравеопазването се организира въвеждаща среща сред представители на ведомството, Здравната капиталова компания за детска болница, Обществения съвет за детска болница, Европейската капиталова банка (ЕИБ) и консултантския консорциум, който ще изготви плановете за конструкция, функционална стратегия и проект за съоръжение и обзавеждане на Националната детска болница. Това оповестяват от Националната мрежа за децата (НМД).

Целта на срещата беше да се очертаят стъпките към основаване на лечебно заведение от ново потомство, каквото досега страната ни не е изграждала, осведомят от организацията.

Първата от тях е основаването на документ, който се назовава „ План за потенциала “ и включва отговор на основния въпрос за структурата на бъдещата болница. Този проект би трябвало да съдържа няколко съставния елемент, измежду които профил на здравните услуги, които лечебното заведение би трябвало да предлага, като се проучва актуалното състояние и се планува 15-годишен хоризонт; дефиниране и количествено установяване на параметри на обмисляне (брой кревати, операционни зали, кабинети за съвещания и т.н.), както и установяване на типа и обсега на здравните услуги, метода, по който ще се дават и пътя на пациента в границите на болничното заведение.

Този документ ще е подготвен след два месеца. След като в границите на 15 дни бъде разискван от българска страна и бележките на нашите институции бъдат отразени, въз основа на този проект ще стартира паралелна работа по другите два документа: функционална стратегия и проект за оборудването.

Функционалната стратегия включва оразмеряване и подредба на типовете помещения; установяване на връзките сред другите пространства и структури – по какъв начин би трябвало да са ситуирани и по какъв начин би трябвало да бъдат свързани между тях в границите на сградата; правене на обстоен лист на оборудванията за настаняване и оборудването; основаване на база данни с подробна информация за характерностите на 40 вида пространства, както и основаване на примерни 3D планове за всяко от описаните 40 вида пространства, изброяват от НМД.

Планът за оборудването пък включва установяване на потребностите от софтуерно и битово съоръжение по макрокатегории, подкатегории и т.н.; лист на нужното съоръжение за всяко настрана помещение; създаване на цялостна и частична количествена сметка по листата за оборудване; предстоящ прелиминарен бюджет; консолидиране въз основата данни от функционалната стратегия с данните за съоръжение и обзавеждане; рекомендации за тактика за закупуване на оборудването.

Тези два документа ще са подготвени в границите на 5 месеца и също ще би трябвало да бъдат публично признати от българска страна.

Междувременно през юли е планувано двама души, избрани от българска страна, да посетят две аналогични профилирани педиатрични лечебни заведения в Испания, да се срещнат с метода им на действие и процесите на имплементиране на модерните технологии в тях.

Ангажиментът на консултантите приключва с правене на заключителен отчет, който да даде рекомендации за тактика за възлагане на публични поръчки, тактика за ръководство на плана, която да обезпечи резистентност и качество и рекомендации по отношение на нужните експертни функции и профили при съставяне на екипа за ръководство на плана

Този финален отчет би трябвало да е подготвен в края на януари 2025 година, осведомят още от НМД.

В консултантския екип влизат чиновници от дивизия „ Здравеопазване “ на Европейската капиталова банка. Испанската компания, която банката е наела за създаването на плана, има интернационален опит в инфраструктурните планове, включително в планирането на дизайна и процесите на над 200 лечебни заведения допълнително от 10 страни.

Компанията има опит и в България, защото е съветвала планирането на детската болница в Бургас, означават от организацията.

Освен това в екипа са включени български специалисти, които ще дават отговор за координиране на всички рекомендации с условията на националната уредба. 

На срещата в Министерството на здравеопазването специалистите подчертаха, че подготвяните от тях отчети не са архитектурен план, само че съдържат всички предварителни изследвания, нужни за качествено задание и в следствие – първокласен план, споделят още от НМД.

От там акцентират, че съглашението сред Здравната капиталова компания и Европейска инвестиционна банка не включва и цялостен финансов и стопански разбор. Изготвените документи обаче ще дадат опция за доста по-ясно и точно остойностяване на плана за Национална детска болница, считат от организацията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР